Έρχεται Open Mall στο Βύρωνα

Τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (ΑΚΕ) είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός που αποσκοπεί στην ενίσχυση της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Πρόταση για τη δημιουργία «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Βύρωνα» (Open Mall) κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Βύρωνα. 

Τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (ΑΚΕ) είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός που αποσκοπεί στην ενίσχυση της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας, στην αναβάθμιση των περιοχών παρέμβασης μέσα από μια μεγάλη γκάμα παρεμβάσεων και φυσικά στη διευκόλυνση και την παροχή επιλογών στους καταναλωτές.

Στις περιοχές που οριοθετεί ο Δήμος, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους, με μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συναποτελούν το «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου», δηλαδή δημιουργείται κάτι σαν τα γνωστά μας mall, μόνο που τα όρια του δεν οριοθετούνται σε ένα απρόσωπο κτήριο.

Η πρόταση κατατέθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», με τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

 

Για την δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 70% των εμπορικών επιχειρήσεων της επιλεγμένης περιοχής, με ελάχιστες συμμετέχουσες 50 εμπορικές επιχειρήσεις. Το ποσοστό της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 100%, ενώ ο μέγιστος προϋπολογισμός του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας αντιστοιχεί σε παρεμβάσεις έως 2.000 ευρώ ανά συμμετέχουσα επιχείρηση.

Για κάθε εμπορική επιχείρηση που θα δεχθεί να συμμετάσχει προτείνεται:

  • Δημιουργία ομοιόμορφου πλαισίου επιγραφών με το σήμα του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου
  • Προμήθεια και εγκατάσταση τέντας εισόδου καταστήματος
  • Προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού φωτισμού εξωτερικών ή εσωτερικών όψεων

Ο Εμπορικός Σύλλογος θα αναλάβει να υλοποιήσει τις παρεμβάσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις, μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού με κάθε επιχείρηση.
Οι δαπάνες των παρεμβάσεων καλύπτονται σε ποσοστό 100% από τη δράση, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών αποξήλωσης υφιστάμενων στοιχείων που θα αντικατασταθούν, καθώς και έκδοσης αδειών μικρής κλίμακας, εφόσον απαιτηθεί.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις στο Δήμο αφορούν την: αναβάθμιση οδοφωτισμού, αναβάθμιση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων, προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, ζαρντινιέρες, καλαθάκια κ.α.), διερεύνηση  για πιθανή διαπλάτυνση πεζοδρομίων όπου είναι εφικτό, προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης (π.χ. Free wi-fi, έξυπνος φωτισμός, συστήματα ελέγχου πρόσβασης και στάθμευσης πέριξ της περιοχής παρέμβασης), σήμανση του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου καθώς και ιστορικών/τουριστικών σημείων της περιοχής, προσβασιμότητα ΑΜΕΑ  καθώς και παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο καλλωπιστικού τύπου (σιντριβάνια, παρτέρια κ.α.).

πηγή: insider.gr