Έρχονται αυξήσεις «φωτιά» σε προϊόντα μετά το «άτακτο» Brexit – Εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Brexit, το οποίο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν αποκλείεται να είναι «άτακτο», δηλαδή να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Η ΑΑΔΕ, την Παρασκευή (01.03.2019) εξέδωσε επείγουσα 16σελιδη εγκύκλιο, με την οποία ουσιαστικά προειδοποιεί για ανατιμήσεις σε προϊόντα που εισάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Τερέζα Μέι δεν έχει καταφέρει να πείσει τους βουλευτές (ούτε τους δικούς της) για τη συμφωνία που έχει κάνει με την Κομισιόν και όλα είναι στον αέρα. Όλα θα κριθούν μέσα στον Μάρτιο, αλλά κανείς δεν θα… πέσει από τα σύννεφα αν το Brexit γίνει χωρίς συμφωνία.

Η ΑΑΔΕ φρόντισε, με την επείγουσα εγκύκλιό της, να ενημερώσει τις τελωνειακές αρχές για τα όσα πρόκειται να αλλάξουν από το τέλος Μαρτίου αλλά κυρίως για τα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν για την περίοδο από τον Απρίλιο και μετά.

Από τη στιγμή που θα υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία, οι εισαγωγές προϊόντων από τη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία θα επιβαρύνονται με επιπλέον τελωνειακές διαδικασίες και φορολογικές επιβαρύνσεις εξαιτίας της επιβολής δασμών.

Επί της ουσίας, όπως αναφέρει η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, τα εμπορεύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο θα θεωρούνται ως προϊόντα τρίτης, μη κοινοτικής, χώρας και γι’ αυτό θα υποβάλλονται σε πρόσθετους τελωνειακούς ελέγχους και θα τους επιβάλλονται φόροι. Επίσης, οι ελληνικές τελωνειακές αρχές θα μπορούν να ζητούν εγγυήσεις για ενδεχόμενη ή υφιστάμενη τελωνειακή οφειλή από τους εισαγωγείς των προϊόντων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων από τη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Κι αυτό γιατί θα αυξηθεί το κόστος εισαγωγής και διακίνησης των προϊόντων.

Επιβάρυνση θα υπάρχει και στα προϊόντα που παραγγέλλονται online. Οι δασμοί θα ανεβάσουν τις τιμές, ενώ αναμένεται και καθυστέρηση στην παράδοσή τους, αφού θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο στο τελωνείο.

Δείτε εδώ όλη την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ

πηγή: newsit.gr