Έρχονται οι «δίδυμες» αποδείξεις ταμειακών και POS

Τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές δρομολογεί τώρα το υπουργείο Οικονομικών, καθώς διαπιστώνει πως υπάρχουν «τρύπες» στο υφιστάμενο καθεστώς, τις οποίες εκμεταλλεύονται ορισμένοι επαγγελματίες για να φοροδιαφεύγουν. Οι αποδείξεις θα εκδίδονται με την έκδοση της συναλλαγής των αντιστοιχων αποδεικτικών συναλλαγής των POS, αυτόματα.

Στις 12 Δεκεμβρίου κλείνει ο πρώτος κύκλος της υποχρεωτικής επέκτασης της χρήσης των POS σε μια μακρά σειρά επαγγελματιών και αμέσως ξεκινά η επόμενη φάση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, ώστε για κάθε πληρωμή που θα διενεργείται μέσω των POS, αυτομάτως θα εκδίδεται και απόδειξη, που σημαίνει ότι η ηλεκτρονική πληρωμή θα «περνάει» στις εισπράξεις του επαγγελματία.

Σε επόμενη φάση, θα υπάρξει on-line διασύνδεση των POS με το taxisnet, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να μην δηλωθεί πώληση αγαθών ή υπηρεσιών η οποία πληρώθηκε με ηλεκτρονικό χρήμα.

Μέχρι τότε, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, αξιοποιώντας την εμπειρία από τις έως τώρα εφαρμογή του μέτρου, θα προβεί σε ουσιαστικές αλλαγές και βελτιώσεις του πλαισίου χρήσης των POS.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να συνδεθούν τα POS με τις ταμειακές μηχανές, ώστε η ηλεκτρονική πληρωμή αυτομάτως να περνάει στην ταμειακή μηχανή και να εκδίδεται ισόποση απόδειξη.

Διαπιστώθηκε από τους ελέγχους ότι, παρότι ο πελάτης πληρώνει με κάρτα, δεν εκδίδεται και απόδειξη λιανικής πώλησης. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή ο λογαριασμός με τον οποίο είναι συνδεμένο το μηχάνημα ανήκει σε τράπεζα χώρας του εξωτερικού, είτε είναι συνδεμένο με άλλο λογαριασμό. Ακόμη αρκετοί ρισκάρουν και θεωρούν ότι, δύσκολα θα τους εντοπίσει η εφορία, επειδή δεν εξέδωσαν αποδείξεις για μια σειρά ηλεκτρονικών πληρωμών.

Τα στοιχεία των ηλεκτρονικών πληρωμών, διαβιβάζονται στο taxisnet από τις τράπεζες και υποτίθεται ότι διασταυρώνονται με τα στοιχεία που δηλώνουν οι επιχειρήσεις. Λόγω του όγκου των συναλλαγών, φαίνεται πως είναι δύσκολο. Μόνο στην περίπτωση φορολογικού ελέγχου, μπορούν να αντιπαραβληθούν τα στοιχεία των τραπεζών, με τα δεδομένα των βιβλίων του επαγγελματία. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται ήδη η διαδικασία της αυτόματης σύνδεσης POS και ταμειακών.

Πύκνωση των διασταυρώσεων των πωλήσεων μέσω POS και των αποδείξεων που έχουν εκδοθεί.

Θα καταστεί υποχρεωτική η αποδοχή πληρωμών μέσω των POS ενός ελάχιστου τμήματος των συναλλαγών. Δηλαδή, η εφορία δεν θα δέχεται ότι ένας επαγγελματίας που έχει POS, δεν έχει πραγματοποιήσει καμία πώληση με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Τα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών δείχνουν ότι ένα 30% (πάνω από 200.000) από τους επαγγελματίες που έχουν υποχρεωθεί να προμηθευτούν POS τα έχουν στο… συρτάρι και δεν έχουν εκδώσει καμία απόδειξη. Οι συγκεκριμένοι μπαίνουν στο στόχαστρο για τη διενέργεια προληπτικών ή τακτικών φορολογικών ελέγχων.

Θα επεκταθεί η υποχρεωτική των POS και σε άλλους επαγγελματίες οι οποίοι ακόμη εξαιρούνται.

Συντάκτης: Αντωνόπουλος Γιώργος, πηγή: dikaiologitika.gr