Έτοιμο το πρώτο τούνελ του Ελον Μασκ που θα λύσει το κυκλοφοριακό στο Λος Άντζελες

Τα αποκαλυπτήρια του πρώτου συγκοινωνιακού τούνελ που κατασκεύασε η «Βαρετή Εταιρεία» του (Boring Company) στο Λος Άντζελες, με στόχο τη μεταφορά οχημάτων με μεγάλες ταχύτητες στην Πόλη των Αγγέλων έκανε χθες ο Έλον Μάσκ.

Η σήραγγα έχει προς το παρόν μήκος μόλις 1,6 χλμ. αλλά στα σχέδια είναι η επέκτασή της για την επίλυση του τεράστιου προβλήματος κυκλοφοριακής συμφόρησης που αντιμετωπίζει η αμερικανική μεγαλούπολη.

«Πρόκειται για κάτι απίστευτα επαναστατικό», είπε ο επικεφαλής της Tesla και της SpaceX στους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας «επική» την πρώτη βόλτα στο τούνελ. Αποκάλυψε ότι έβαλε από την τσέπη του 40 εκ. δολάρια στην Boring Company για το πρότζεκτ κι ότι σύμφωνα με τα σχέδια τροποποιημένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα «κατεβαίνουν» στο τούνελ και θα ταξιδεύουν με ταχύτητες έως και 240 χλμ/ώρα.

Στη διάρκεια της νύχτας πολλοί περίεργοι από το συγκεντρωμένο πλήθος έκαναν βόλτες με τροποποιημένα αυτοκίνητα Tesla με ταχύτητες περίπου 50 χλμ/ώρα μέσα στη σήραγγα, που διατρέχει το δήμο του Χώθορν, όπου βρίσκονται οι έδρες τόσο της Boring Company όσο και της SpaceX. Κάποιοι παραπονέθηκαν ότι ένιωσαν αδιαθεσία από τα τραντάγματα, αλλά οι περισσότεροι χαρακτήρισαν συναρπαστικό το σύντομο ταξίδι.

O Μασκ είπε ότι το κόστος του συγκεκριμένου τμήματος του τούνελ έφθασε τα 10 εκ. δολάρια, ενώ αν είχε κατασκευαστεί με τις παραδοσιακές μεθόδους θα στοίχιζε έως και ένα δισ. δολάρια. Ανέφερε δε ότι κάθε εβδομάδα έως και 20 δήμοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την τεχνολογία κατασκευής της σήραγγας, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τα δίκτυα υδροδότησης και κοινής ωφελείας.

Ο Μασκ είπε ακόμη ότι με τις προόδους που έχει επιτύχει η ομάδα του στην τεχνολογία των τούνελ, ο χρόνος διάνοιξης υπόγειων σηράγγων μπορεί να αυξηθεί κατά έως και 15 φορές με τον τριπλασιασμό της ισχύος του «μετροπόντικα» και με άλλες παρεμβάσεις.

Η Boring Company διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο με τον δήμο του Σικάγο την κατασκευή ενός τούνελ που θα συνδέει το κέντρο της πόλης με το διεθνές αεροδρόμιο O’Hare. Όπως υποστήριξε ο οραματιστής επιχειρηματίας, οι γνώσεις που θα αποκτηθούν από τα πρότζεκτ των τούνελ θα μπορέσουν κάποια μέρα να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στον πλανήτη Άρη για την κατασκευή υπόγειων πόλεων, αλλά και την εξόρυξη μεταλλευμάτων.

πηγή: newsone.gr