Έτσι παρουσίασαν οι εφημερίδες της εποχής την ιστορική 28η Οκτωβρίου 1940 (ΦΩΤΟ)

Στις 03:00 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 η ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά.

Με το εν λόγω τελεσίγραφο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος όπως λιμάνια, αεροδρόμια κλπ., για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή των ιταλικών στρατευμάτων στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου του τελεσιγράφου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre» (σ.σ. «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο»), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των –ιταμών- ιταλικών αιτημάτων.

Σημείωση: ο Μεταξάς ουδέποτε είπε το περιβόητο «ΟΧΙ» που γιορτάζουμε σήμερα, απλώς η εν λόγω άρνηση πέρασε από τον Τύπο της εποχής. Και, μάλιστα, αυτούσια η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Νικόλαου Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940.

Δύο ώρες μετά την παραπάνω επίδοση, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος με εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη ενεπλάκη στον πόλεμο. Και οι εφημερίδες άρχισαν τις έκτακτες εκδόσεις….

Απαραίτητη σημείωση ότι τα πρωτοσέλιδα προέρχονται από το ψηφιακό αρχείο της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Βραδυνή: «Ιτε παίδες Ελλήνων» δίνοντας το… σύνθημα. «Αι Αθήναι εν συναγερμώ» και «Νυν ο υπέρ πάντων αγών». 

Καθημερινή: «Η Ελλάς ευρίσκεται από χθες εις πόλεμον με την Ιταλίαν» και «Το έθνος, σύσσωμον, μνημόν των παραδόσεών του, εις τας επάλξεις!».

Εθνος: άρθρο με τίτλο «Υπέρ βωμών και εστιών» με φωτογραφίες του βασιλιά Γεωργίου και του Μεταξά. «Αι ελληνικαί δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους».

O «Ασύρματος» έβγαλε αρκετές εκδόσεις την ίδια ημέρα.

Ελληνικόν Μέλλον: είχε βασικό θέμα έχει τις προβλεπόμενες λύσεις μετά τη συμφωνία Χίτλερ- Πεταίν (σ.σ. Πετέν τον γράφουμε σήμερα) και εντέλει έβγαλε άλλες τρεις εκδόσεις μέσα στη μέρα.

Εστία: «Με τη βοήθειαν του Θεού»!

Πρωΐα: Ο Ιταλός πρεσβευτής επέδωσε την 3ην πρωινήν τελεσιγραφικήν προς την ελληνική κυβέρνησιν».

Ακρόπολις: «Η Ιταλία εκήρυξε τον πόλεμον κατά της Ελλάδος. Ο Ιταλός πρεσβευτής ανήγγειλε προς τον κ. Μεταξάν ότι τα ιταλικά στρατεύματα θα επιτεθούν την 6η πρωινήν».

Τύπος: «Η Ιταλία εξήρυξε τον πόλεμον κατά της Ελλάδος. Τα ιταλικά στρατεύματα εκινήθησαν την αυγήν εναντίον της χώρας μας».

Τηλέγραφος (εφημερίδα Πάτρας): «Η θέσις της Ελλάδος».

ΠΗΓΗ: dailymedia.gr