Κορωνοϊός: Έτσι θα λειτουργήσουν θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές

Δείτε τον κατάλογο με τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από την ερχόμενη εβδομάδα


Με το 30% της συνολικής χωρητικότητας τους αλλά και με πλαφόν στον μέγιστο αριθμό ατόμων που θα μπορούν να φιλοξενήσουν θα ανοίξουν, πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, οι κλειστοί πολιτιστικοί χώροι, δηλαδή θέατρα, κινηματογράφοι και μουσικές σκηνές ενώ κλειστά θα παραμείνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, τα νυχτερινά κέντρα. Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές ολοκλήρωσαν την δημιουργία του νέου οδικού χάρτη λειτουργίας των παραπάνω χώρων, o οποίος θα ανακοινωθεί επισήμως την Παρασκευή από την πολιτική προστασία  ενώ μόλις χθες ενημερώθηκαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

Τα νέα μέτρα  που θα ισχύσουν για τον φετινό χειμώνα εξαρτώνται άμεσα από την εικόνα που θα παρουσιάζει ανά 15 ημέρες η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας. Συγκεκριμένα έχουν οριστεί τέσσερα διαφορετικά επίπεδα με βάση την εκάστοτε επιδημιολογική εικόνα σε καθένα από τα οποία τα περιοριστικά μέτρα είναι διαφορετικά.


Η περίοδος που διανύουμε αυτή τη στιγμή εντάσσεται στο Επίπεδο 3 – Υψηλό και ορίζει την λειτουργία κλειστών κινηματογράφων κλειστών θεατρικών αλλά και συναυλιακών χώρων με το 30% της συνολικής χωρητικότητας τους. Παράλληλα, όμως, οι παραπάνω χώροι διαχωρίζονται σε μεγάλους και μικρούς και μπαίνει πλαφόν στον μέγιστο αριθμό ατόμων. Έτσι λοιπόν οι χώροι που διαθέτουν από 300 θέσεις και άνω δικαιούνται να φιλοξενήσουν, σε αυτή τη φάση, έως 150 άτομα ενώ εκείνοι που έχουν χωρητικότητα μικρότερη των 300 ατόμων το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο θα είναι τα 90 άτομα, καθήμενοι σε όλες τις περιπτώσεις.

Οι επιπτώσεις των παραπάνω μέτρων, πάντως, θα είναι δυσβάσταχτες για όλους και ειδικά για τους μεγάλους χώρους έως και καταστροφικές καθώς κάποιοι καλούνται να λειτουργήσουν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, με μόλις το 10% της συνολικής χωριτικότητάς τους, ποσοστό το οποίο είναι, πασιφανώς, μη βιώσιμο. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος τόσο ακριβότερα θα κληθεί να πληρώσει το κόστος των περιοριστικών μέτρων. Το θέατρο «Παλλάς», για παράδειγμα, το οποίο είναι χωρητικότητας 1500 ατόμων, ακολουθώντας το πλαφόν θα μπορεί να φιλοξενεί έως 150 ανά ημέρα στις παραστάσεις της μεγάλης και ακριβής παραγωγής «Το Τρίτο Στεφάνι», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη με πρωταγωνίστριες τις Μαρία Καβογιάννη και Μαρία Κίτσου, που έχει προγραμματίσει να ανεβάσει τη νέα θεατρική περίοδο.


«Πάθαμε μεγάλη ζημιά τον Μάρτιο με το lockdown. Παρόλα αυτά τολμήσαμε να επενδύσουμε το Φθινόπωρο και τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ολοκληρωτική καταστροφή. Το 10% με το οποίο μάς επιβάλουν να ξεκινήσουμε τη λειτουργία μας δεν μάς αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο, μάς οδηγεί στο να αναστείλουμε την λειτουργία μας και να μείνουν άνεργοι δεκάδες εργαζόμενοι» δήλωσε στο protothema.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος των Θεατρικών Σκηνών Πάνος Κατσαρίδης υπογραμμίζοντας πως «το πλαφόν μέγιστου αριθμού θεατών αδικεί κατάφωρα όσους εργάζονται σε μεγάλους χώρους». Αυτό που ζητά ο ίδιος είναι να καταργηθεί ο μέγιστος αριθμός θεατών και να ξεκινήσουν όλοι με το 30% σε συνδυασμό με μια δέσμη μέτρων στήριξης από την Πολιτεία η οποία κρίνεται απαραίτητη για την επιβίωση των πολιτιστικών χώρων. Με το παραπάνω αίτημα ταυτίζονται και οι παραγωγοί συναυλιακών παραστάσεων.

Το καλύτερο σενάριο που μπορεί να ισχύσει στο Χαμηλό – Επίπεδο 1 της πανδημίας είναι η λειτουργία των κλειστών θεάτρων, συναυλιακών χώρων και κινηματογράφων με 65% πληρότητα και ανώτατα όρια τα 500 και τα 200 άτομα για μεγάλους και μικρούς χώρους αντίστοιχα. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως ορίζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου προς αποφυγή του συνωστισμού στα εκδοτήρια.


Κλειστά για αρχή και μέχρι τα μεσάνχτα στη συνέχεια τα νυχτερινά κέντρα

Όσο για τα κέντρα διασκέδασης, αυτά θα έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν όταν η εικόνα της πανδημίας στη χώρα θα πέσει στο Επίπεδο 2 – Μέτριο και μόνον μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Συγκεκριμένα τα νυχτερινά κέντρα άνω των 300 ατόμων θα λειτουργούν με το 50% της πληρότητας τους και μέγιστο όριο τους 300 καθήμενους ενώ το αντίστοιχο πλαφόν για τα μικρότερα κέντρα θα είναι οι 150 καθήμενοι με την υποχρέωση της τήρησης απόστασης 1,8 μ. ανάμεσα στα τραπέζια.

Ο κατάλογος των νέων μέτρων περιλαμβάνει και στους ανοιχτούς χώρους, όσα ορίζει, ωστόσο, θα ισχύσουν για τις λίγες ακόμη ημέρες που θα έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν και δεν αφορούν στην θερινή περίοδο του 2021.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Για κλειστά θέατρα, συναυλιακούς χώρους, κινηματογράφους και λοιπές παραστατικές τέχνες

Επίπεδο 1 – Χαμηλό
Ανοικτοί χώροι διεξαγωγής, από 300 θέσεις και πάνω, 65% πληρότητα με ανώτατο όριο 500 άτομα καθήμενοι
300 θέσεις και κάτω, 65% πληρότητα, έως 200 καθήμενοι
Υποχρεωτική χρήση μάσκας
Κλειστοί χώροι διεξαγωγής άνω 300 ατόμων, 65% πληρότητα με μέγιστο 500 καθήμενοι
Κλειστοί χώροι διεξαγωγής έως 300 άτομα, 65% πληρότητα με μέγιστο 200 καθήμενοι
Υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Επίπεδο 2 – Μέτριο
Ανοικτοί χώροι διεξαγωγής, από 300 θέσεις και πάνω, 50% πληρότητα με ανώτατο όριο 400 άτομα καθήμενοι
300 θέσεις και κάτω, 50% πληρότητα, έως 150 καθήμενοι
Υποχρεωτική χρήση μάσκας
Κλειστοί χώροι διεξαγωγής άνω 300 ατόμων, 50% πληρότητα με μέγιστο 300 καθήμενοι
Κλειστοί χώροι διεξαγωγής έως 300 άτομα, 50% πληρότητα με μέγιστο 150 καθήμενοι
Υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και ηλεκτρονικού εισιτηρί

Επίπεδο 3 – Υψηλό
Ανοικτοί χώροι διεξαγωγής, από 300 θέσεις και πάνω, 30% πληρότητα με ανώτατο όριο 200 άτομα καθήμενοι
300 θέσεις και κάτω, 30% πληρότητα, έως 90 καθήμενοι
Υποχρεωτική χρήση μάσκας
Κλειστοί χώροι διεξαγωγής άνω 300 ατόμων, 30% πληρότητα με μέγιστο 150 καθήμενοι
Κλειστοί χώροι διεξαγωγής έως 300 άτομα, 30% πληρότητα με μέγιστο 90 καθήμενοι
Υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Επίπεδο 4 – Πολύ Υψηλό
Αναστολή προσέλευσης κοινού
Δυνατότητα διαδικτυακής προβολής

ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ – ΧΩΡΟΙ ΔΕΞΙΩΣΕΩΝ

Επίπεδο 1 – Χαμηλό
Μόνο καθήμενοι
6 άτομα ανά τραπέζι
Χώροι διεξαγωγής άνω 300 ατόμων, 50% με μέγιστο 500 καθήμενοι
Χώροι διεξαγωγής έως 300 άτομα, 300 άτομα, 65% με μέγιστο 200 καθήμενοι
Αποστάσεις 1,8 μ ανάμεσα στα τραπέζια
Χρήση μάσκας στο προσωπικό

Επίπεδο 2 – Μέτριο

Λειτουργία μέχρι 12 τα μεσάνυχτα
Χώροι διεξαγωγής άνω 300 ατόμων, 50% με μέγιστο 300 καθήμενοι
Χώροι διεξαγωγής έως 300 άτομα, 300 άτομα, 65% με μέγιστο 150 καθήμενοι
Αποστάσεις 1,8 μ ανάμεσα στα τραπέζια

Επίπεδο 3 – Υψηλό
Αναστολή λειτουργίας

Επίπεδο 4 – Πολύ υψηλό
Αναστολή λειτουργίας