Εβδομάδα-καμίνι για τη χώρα: Πότε και για πόσες ημέρες θα ξεπεράσει τους 40°C!

Μπορεί οι κάτοικοι της Δυτικής Ευρώπης να έχουν ήδη βιώσει το πρώτο «κύμα» καύσωνα (41 βαθμοί Κελσίου στην Νότια Ισπανία), όμως στα Βαλκάνια οι «καυτές» καλοκαιρινές θερμοκρασίες μόλις ξεκίνησαν.

Όπως αναφέρει στο real.gr, ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς η θερμοκρασία θα ανέβει σταδιακά και φτάσει στα όρια καύσωνα από την Πέμπτη.

To Σάββατο, το θερμόμετρο έφτασε στους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ τους 37 βαθμούς, στη Θεσσαλονίκη, και τη Λάρισα και στους 36 στη Μυτιλήνη και την Ελευσίνα.

Αντίστοιχες θερμοκρασίες αναμένονται και σήμερα, Κυριακή, με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει», κατά τόπους στα ηπειρωτικά, στους 37 με 38 βαθμούς.
Όμως σε ορεινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας αναμένονται μεσημεριανές μπόρες.

Δευτέρα και Τρίτη η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα (μέγιστες 35 με 36 βαθμούς Κελσίου στην Αθήνα).

Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, μπορεί οι θερμοκρασίες να είναι λίγο υψηλότερες από τις κανονικές, όμως η δομή της ατμόσφαιρας δεν παρουσιάζει τυπική δομή καύσωνα.

Πάντως, τη Δευτέρα αλλά και την Τρίτη (λιγότερο) θα εκδηλωθούν μεσημεριανές καταιγίδες στον ορεινό ηπειρωτικό κορμό (πιθανόν να επηρεαστούν και άλλες μη ορεινές περιοχές σε Ήπειρο, Στερεά, Πελοπόννησο, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία).

Από την Τετάρτη η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει κι άλλο.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή και το Σάββατο το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς στα ηπειρωτικά (38 βαθμοί Κελσίου στην Αθήνα), ενώ από την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας.

Πηγή : real.gr