Εξαγωγή τεχνογνωσίας στην καθαριότητα από τη Βούλα στο Κατάρ

Με μια αντιπροσωπεία από το Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας του Κατάρ, Ντόχα, συναντήθηκε τη Δευτέρα ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Οι εκπρόσωποι του Εμιράτου συνοδεύονταν από τον πρέσβη του Κατάρ στην Αθήνα, Abdulaziz Ali Al-Naama.

Η επταμελής αντιπροσωπεία από την Ντόχα ενδιαφέρθηκε ζωηρά για τα θέματα καθαριότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης και πρασίνου, ζητώντας σε αυτή τη σύντομη συνάντηση να δει το στίγμα της δημοτικής αρχής. Αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόβλημα της ανακύκλωσης και ειδικά ως προς τα υλικά από προϊόντα νέας τεχνολογίας.

Ο εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου της Ντόχα παρουσίασε στον Δήμαρχο το πολιτικό σύστημα της αυτοδιοίκησης στη χώρα του, τονίζοντας ότι το Κατάρ διαθέτει ένα από τα πιο δημοκρατικά μοντέλα τοπικής διακυβέρνησης στον Περσικό Κόλπο.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους του, περιέγραψε την αυτοδιοίκηση ως «το πιο κοντινό μοντέλο που υπάρχει στην αρχαιοελληνική δομή της πόλης κράτους». Παρουσιάζοντας τα 3Β είπε ότι διαθέτουν 51 χιλιόμετρα παραλίας, ότι στις υψηλού επιπέδου τουριστικές υποδομές της Βουλιαγμένης φιλοξενήθηκαν πρόσφατα ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ υπογράμμισε ότι «η παρέμβασή μας γίνεται εκεί όπου τέμνονται το περιβάλλον, ο άνθρωπος και η οικονομία».

Παρόλο που απευθυνόταν σε εκπροσώπους μιας χώρας πολύ πλούσιας σε υδρογονάνθρακες, ο δήμαρχος των 3Β δεν δίστασε να θέσει το οικολογικό στοίχημα της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα και της αύξησης της ανακύκλωσης στο 50%.

Ακόμη, υπογράμμισε την παρουσία αρχαιοτήτων σε κάθε σπιθαμή εδάφους και είπε πως «η ανάπτυξη δεν πρέπει να καταστρέφει την ιστορία μας».

Κατά τη συζήτηση μάλιστα σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων ανέπτυξε στους συνομιλητές του τη δυσκολία με την οποία η κοινωνία συζητά και μαθαίνει περί της ανακύκλωσης. «Χρειάζεται τόλμη και αυτό που είπε ο μεγαλύτερος των Ελλήνων, ο Αλέξανδρος, ό,τι δεν λύνεται κόβεται», είπε παραστατικά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Ψαλλίδας, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαμιχαήλ, ο Δημοσθένης Βαμβασάκης, η Δώρα Τριάντη και η νομική συνεργάτις του Δημάχου, Όλγα Φώτα.

Συντάκτης: Γιώργος Λαουτάρης
πηγή: 3vita.gr