Εύα Καϊλή: Ελεύθερη με βραχιολάκι

Η Εύα Καϊλή, μία από τους βασικούς υπόπτους στο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετακινείται από τη φυλακή σε κατ’ οίκον περιορισμό εν αναμονή της δίκης, όπως επιβεβαίωσε ο δικηγόρος της στο POLITICO.

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ήταν στα πρώτα πρόσωπα που συνελήφθησαν, βρισκόταν στη φυλακή από τον Δεκέμβριο, όταν της απαγγέλθηκαν κατηγορίες, οι οποίες μεταξύ άλλων έχουν να κάνουν με κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος στην υπόθεση «QatarGate».

Σημειώνεται ότι ο φερόμενος «εγκέφαλος» του Qatargate Αντόνιο Παντσέρι, και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, έχουν ήδη αποφυλακιστεί με ηλεκτρονικό βραχιολάκι και το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης έγινε γνωστό ότι με τους ίδιους όρους απελευθερώνεται και ο Μαρκ Ταραμπέλα, αφήνοντας μόνο τον Καϊλή στη φυλακή, η οποία τώρα θα τους ακολουθήσει. Σύντομα θα αποφυλακιστεί από τη φυλακή Χάρεν, στα βόρεια των Βρυξελλών – μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί λίγες ημέρες.

“Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι η κ. Έύα Καϊλή μπορεί να πάει σπίτι της, επειδή τέθηκε υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση από τον ανακριτή Κλες“, δήλωσε ο δικηγόρος της, Σβεν Μαρί, αναφερόμενος στον Βέλγο δικαστή που ηγείται της έρευνας. “Προς το παρόν, δεν θέλω να κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο εκτός από το ότι αυτή η απόφαση μου φαίνεται μόνο λογική”.

«Η Εύα Καϊλή, βγαίνει από την φυλακή με ψηλά το κεφάλι και με αξιοπρέπεια, δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητα της μέχρι τέλος», δήλωσε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

 

Τι σημαίνει η αποφυλάκιση Καϊλή για την έκβαση της έρευνας

Η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολύμηνη προσπάθεια των αρχών να ξεκαθαρίσουν ποιοι μπορεί να βρίσκονταν υπό την επιρροή ξένων κυβερνήσεων ενώ εργάζονταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η διαδικασία κινείται προς μια δίκη σε σύβντομο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο Christian De Valkeneer, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο.

“Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί”, δήλωσε. Στο Βέλγιο, πρόσθεσε ο De Valkeneer, η αποφυλάκιση υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση θεωρείται “επέκταση του εντάλματος σύλληψης, με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή”.

Παρόλα αυτά, οι αρχές σύντομα δεν θα έχουν πλέον κανέναν στη φυλακή, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το σε ποιό στάδιο βρίσκεται η έρευνα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχουν πραγματοποιηθεί περαιτέρω συλλήψεις, ενώ σταδιακά έχουν απελευθερωθεί σειρά υπόπτων για το σκάνδαλο με βραχιολάκι. Ο Κοζολίνο και η Μπελίνι βρίσκονται επίσης και οι δύο ακόμη στην Ιταλία, όπου οι τοπικοί δικαστές ζητούν από το Βέλγιο περισσότερες πληροφορίες προτού αποφασίσουν σχετικά με το αίτημα έκδοσης.

Την περίοδο αυτή, η κράτηση της Καϊλή έχει γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης σχετικά με τις συνθήκες εγκλεισμού της στη φυλακή.

Οι δικηγόροι της, διαμαρτύρονται έντονα για την κράτησή της, παρομοιάζοντας μάλιστα την κατάστασή της με “βασανιστήρια” σε δηλώσεις τους. Τόνισαν ότι η Εύα Καϊλή είχε ένα παιδί 2 ετών στο σπίτι και υποστήριξαν ότι οι δυο τους θα έπρεπε να είναι μαζί. Τα μέλη του ιταλικού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγραψαν επίσης επιστολή τον Φεβρουάριο καταγγέλλοντας τη μεταχείρισή της.

πηγή: news247.gr