Ευγένιος Τριβιζάς: Λίγο πριν το πρώτο κουδούνι, προτείνει τρόπους για να γίνει το μάθημα πιο ευχάριστο

«Tο εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να βοηθά τα παιδιά να ξεπερνούν την πραγματικότητα αντί να την υπηρετούν»

Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μία εποχή για την οποία τα περισσότερα παιδιά δεν ανυπομονούν. Ο ανιαρός τρόπος διδασκαλίας, η «μάστιγα» της απομνημόνευσης και της «παπαγαλίας» δημιουργούν πίεση και άγχος στους μαθητές, ενώ παράλληλα στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και φαντασίας.

Με μια πλούσια συλλογή παραμυθιών και βαθιά γνώση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει εκφράσει στο παρελθόν την αντίθεσή του ως προς το μαθησιακό περιεχόμενο και την τακτική που ακολουθούν τα ελληνικά σχολεία.

Όπως έχει αναφέρει σε διάλεξη που πραγματοποίησε το 2013 στο Tedx Athens, η παιδική δημιουργικότητα και η φαντασία είναι δύο στοιχεία που πρέπει να έχουν κυρίαρχο ρόλο στην εκπαίδευση.

Προτείνοντας τρόπους με τους οποίους το σχολείο και το μάθημα θα μπορούσε να γίνει πιο ευχάριστο για τα παιδιά, ο «εθνικός παραμυθάς» μας, επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως μέσα από το βαρετό και συνηθισμένο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων, η φαντασία των μαθητών περιορίζεται και η δημιουργικότητά τους ατροφεί.

Θεωρεί πως το εκπαιδευτικό σύστημα έχει παραμελήσει αυτές τις πλευρές, δίνοντας βάση μόνο στη γνώση και την απομνημόνευση.

Πώς όμως μπορεί να αλλάξει αυτό;

Ως ένα πρώτο βήμα ο ίδιος προτείνει την αξιοποίηση της φαντασίας και του χιούμορ, μέσα από πολύχρωμα σχολικά βιβλία που θα δώσουν κίνητρο και θα κινήσουν το ενδιαφέρον των μαθητών.

Η πρωτότυπη εξωτερική εμφάνιση των βιβλίων, αλλά και το πλούσιο και διαφορετικό μυθιστορηματικό περιεχόμενό τους, θα φανούν ελκυστικά στα παιδιά και έτσι θα αξιοποιήσουν περισσότερο τη γνώση που τους προσφέρεται.

Μέσα από γεγονότα μυθοπλασίας, τα παιδιά ξέροντας ότι αυτά που διαβάζουν δεν είναι πραγματικά, είναι σε θέση να αφήσουν τη φαντασία τους αχαλίνωτη, να εισχωρήσουν στον κόσμο του συγγραφέα και να γίνουν ένα με τους ήρωες.

Η φαντασία και η έμπνευση πρέπει να είναι τα θεμέλια που θα στηριχθεί το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, υποστηρίζει ο Ευγένιος Τριβιζάς.

Δείτε το βίντεο:

Ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Κατέχει το Ελληνικό Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας, ενώ έχει επίσης τιμηθεί από οργανισμούς της Αμερικής και της Αγγλίας.

πηγή: mononews.gr