Φαρμακεία: Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας τους

Pharmacy Neo Iraklio. Athens. Greece. George Detsis. 11/2012.

Τι αλλάζει σε όσα φαρμακεία έχουν δηλώσει διευρυμένο ωράριο

Υπό νέο ωράριο θα λειτουργούν τα φαρμακεία σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο του υπουργείου Υγείας, όπως αυτός αναρτήθηκε σε ΦΕΚ.

Περιφέρεια και Φαρμακευτικοί Σύλλογοι ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία ώστε να επικαιροποιηθούν τα σχετικά προγράμματα των φαρμακείων σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, και να ενημερωθούν οι πολίτες. Το όριο λειτουργίας για όλα τα φαρμακεία, διευρυμένων και μη, καθορίζεται από το ωράριο των υπόλοιπων εμπορικών καταστημάτων στις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.Τα λεγόμενα διευρυμένα φαρμακεία επέλεγαν το ωράριό τους, και πέραν της λήξης του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων -έτσι τα περισσότερα ήταν ανοιχτά μέχρι τις 10 ή 11 το βράδυ.

«Το διευρυμένο ωράριο δεν καταργείται αλλά εξορθολογίζεται. Ο φαρμακοποιός με το διευρυμένο ωράριο, έχει υποχρέωση να δηλώνει συγκεκριμένο και όχι άναρχο διευρυμένο ωράριο, στην πλατφόρμα του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου και στην Περιφέρεια», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Πλέον το ωράριο των φαρμακείων θα δηλώνεται κατά βούληση από τους φαρμακοποιούς, αλλά με τον περιορισμό της έναρξης και της λήξης του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων. Συνεπώς, τα διευρυμένα φαρμακεία δεν θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά μετά τις 9 το βράδυ.

Τα φαρμακεία που δηλώνουν διευρυμένο ωράριο (ωράριο πέραν του υποχρεωτικού), οφείλουν να δηλώσουν ωράριο για τις ημέρες από Δευτέρα έως Παρασκευή έως 21:00, και για την ημέρα του Σαββάτου έως 20:00. Κανένα φαρμακείο δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα όρια αυτά στη δήλωση του για διευρυμένο ωράριο.

Σε περίπτωση που παραλείψουν να δηλώσουν το ωράριο ή να υπερβούν τις ώρες που έχουν δηλωθεί, θα υπάρχουν κυρώσεις όπως πρόστιμο έως 3 .000 ευρώ από τον Περιφερειάρχη της οικείας Περιφέρειας όπου υπάγεται το φαρμακείο.

πηγή: peoplegreece.com