ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας: Κανένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο σε ΧΥΤΑ

Στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης θα εφαρμοστεί πιλοτικά η δράση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας “κανένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο σε ΧΥΤΑ”.

Συγκεκριμένα, μετά την εορταστική περίοδο, ο ΦΟΔΣΑ δεν θα δεχτεί φέτος κανένα φυσικό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης. Μηχανήματα θρυμματιστές – κλαδοτεμαχιστές ξύλου θα θρυμματίζουν τα δέντρα τα οποία στη συνέχεια θα διασπείρονται ως εδαφοβελτιωτικό υλικό.

Επιδίωξη του υπουργείου και του ΦΟΔΣΑ είναι η δράση να εφαρμοστεί σε επόμενη φάση σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

  • “Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη δυνατότητα χρήσης δικών μας μηχανημάτων θρυμματιστών – κλαδοτεμαχιστών ξύλου, κατάλληλου μεγέθους, προς εξυπηρέτησή σας, εφόσον ο Δήμος δεν διαθέτει ανάλογο μηχάνημα.
  • Τα μηχανήματα αυτά θα βρίσκονται σε σημεία που θα μας υποδείξουν τα Δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, ώστε να παραδίδει ο Δήμος απευθείας εκεί τα δέντρα προς θρυμματισμό.
  • Τα θρυμματισμένα δέντρα θα διασπείρονται στα σημεία υπόδειξης ως εδαφοβελτιωτικό υλικό.

Εκτιμούμε ότι με αυτούς τους τρόπους οι Δήμοι, εμείς ως ΦΟΔΣΑ και το ΥΠΕΝ θα συμβάλλουμε στην υλοποίηση μιας καινοτόμου δράσης για το περιβάλλον, η οποία θα είναι ταυτόχρονα εκπαιδευτική για τον πολίτη και υποδειγματική προς την πορεία για μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων.

Ξεκινώντας πιλοτικά την δράση από την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης με σκοπό να εφαρμοστεί σε επόμενη φάση σε όλη την Κεντρική Μακεδονία αλλά και σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας γιατί το ζήτημα των απορριμμάτων δεν έχει περιοχή, δεν έχει περιφέρεια αφορά τον πλανήτη ολόκληρο”.

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος  του ΦΟΔΣΑ Μ. Γεράνης αναφέρει: «Με την ευκαιρία των γιορτών , μέσα στις εκατοντάδες  ευχές που ανταλλάσουμε ας κάνουμε μια ευχή για το περιβάλλον που μας φιλοξενεί, το 2019  να είναι η χρονιά με αυξημένη την οικολογική μας συνείδηση, μειώνοντας την παραγωγή απορριμμάτων , ενισχύοντας την επαναχρησιμοποίηση και κάνοντας την ανακύκλωση τελικά τρόπο ζωής. Καλή χρονιά!»

πηγή: dailythess.grΜε το πέρας των γιορτών τα χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν επιτελέσει τον σκοπό τους…