«Γεφύρι της Άρτας» η… πλατεία Χαρίτων;

Ένα έργο πνοής για τη Γλυφάδα κοντεύει να… στοιχειώσει. Το πάρκο, στην ιστορική πλατεία Χαρίτων (είχε δημιουργηθεί το 1984 από τον Θεόδωρο Σπονδυλίδη) που η κατασκευή του ανακοινώθηκε πριν από 5 χρόνια περίπου από την Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις.
Στο glyfada24.gr δεχόμαστε καθημερινά ερωτήσεις από δημότες- αναγνώστες για την πορεία του έργου, αναζητήσαμε τα αίτια της μη παράδοσης του υπαίθριου χώρου ψυχαγωγίας…  Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία γνωστή ημερομηνία για ν’ ανοίξουν οι πύλες στην πλατεία Χαρίτων ήταν πέρυσι τον Αύγουστο.  Το χρονοδιάγραμμα για την ανάπλαση ήταν αρχικά 5-6 μήνες και είχε προϋπολογισμό 1.7 εκατ. ευρώ, ο οποίος στην πορεία και λόγω και της κρίσης μειώθηκε σχεδόν στα μισά.
Το έργο, όπως διαπίστωσαν και κατά τη χθεσινή τους επίσκεψη στην πλατεία Χαρίτων τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Καπάταης, όσο και ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου παρουσιάζει αρκετές αστοχίες και κακοτεχνίες με συνέπεια να μην μπορεί να παραληφθεί από την Περιφέρεια Αττικής. Από την πλευρά του, ο δήμος Γλυφάδας- που κατάφερε να αναπλάσει σε διάστημα 5-6 μηνών αρκετές παιδικές χαρές της πόλης- ζητά να παρέμβει ώστε το έργο να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και να παραδοθεί το συντομότερο δυνατόν στους δημότες. Όπως είχε τονίσει και ο δήμαρχος  σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η πρότυπη παιδική χαρά στην πλατεία Καραϊσκάκη είχε το 1/3 του προϋπολογισμού της πλατείας Χαρίτων και η ανάπλαση περατώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα.
Να σημειώσουμε ότι ο δήμος Γλυφάδας δεν είχε καμία συμμετοχή στις εργασίες ανάπλασης.
Ιδιαίτερα τα στοιχεία της πλατείας Χαρίτων είναι:
– Έκταση 9.932 τ.μ.
– Περιφραγμένος χώρος 9.050 τ.μ.
– Χώρος φύτευσης (γρασίδι – πράσινο) 5.451 τ.μ.
– Νέες ανακρουστικές επιφάνειες από φυσικά υλικά 1.449 τ.μ.
– Επιφάνεια κύλισης (μαρμάρινη πίστα) 721 τ.μ. κύριος διάδρομος
– Άξονας πορείας (σφραγισμένη επιφάνεια) 931 τ.μ.
– Αμφιθέατρο 95 τ.μ.
– Κτίρια – χώρος αναψυκτηρίου (δεν περιλαμβάνεται στη μελέτη) 432 τ.μ.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Σκοπός της παρούσας σύμβασης είναι η εκτέλεση του έργου : «ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΩΝ & ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΝ ΧΩΡΩΝ (ο.τ. 69) ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ» συνολικού προϋπολογισμού 1.700.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση που αφορά τόσο τον κοινόχρηστο χώρο της πλατείας Χαρίτων (αστικό πράσινο) όσο και τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο της πλατείας και συγκεκριμένα τον πεζόδρομο της οδού Γιαννιτσοπούλου, τα πεζοδρόμια της οδού Σεμέλης τα οποία περιβάλλουν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, την τριγωνική απόληξη στάσης Λεωφορείου της πλατείας Χαρίτων και όμορα.
Ο χώρος της παρέμβασης εκτείνεται σε μεγάλη έκταση, καταλαμβάνοντας περίπου 12.000 μ2 (12 στρέμματα), βρίσκεται σε κεντρική περιοχή του Δήμου Γλυφάδας, δίπλα στο εμπορικό κέντρο και συνορεύει με σχολικό συγκρότημα.
Πρόκειται για ένα έργο υπερτοπικής σημασίας καθώς η επί σειρά ετών λειτουργία του προσέλκυσε κατοίκους, γονείς και παιδιά όλων των ηλικιών και από όλο το λεκανοπέδιο με εμφανείς συνέπειες στην γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η ύπαρξη και η πρόβλεψη επαναχρησιμοποίησης μεγάλων επιφανειών πρασίνου και φυσικών επιφανειών στους χώρους ανάπλασης συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη βελτίωση του δομικού ιστού και του κλίματος στην περιοχή.
Οι διάφορες δραστηριότητες οι οποίες έχουν προβλεφθεί και αποτελούν μέρος της προτεινόμενης αναβάθμισης λειτουργούν κύρια για την αναψυχή και την συγκέντρωση των κατοίκων και επισκεπτών και συμπληρωματικά προς την βελτίωση του κλίματος.
Η διαμόρφωση των χώρων και ό εξοπλισμός τους έχει μελετηθεί να υπακούει στις αρχές και στις προδιαγραφές ενός φιλικού και λιγότερο ενεργοβόρου περιβάλλοντος. Ο νέος σχεδιασμός με στόχο την ποιοτικής και την αισθητική βελτίωση της Πλατείας Χαρίτων και των παράπλευρων χώρων αποσκοπεί και στην λειτουργική αναβάθμιση της ως χώρος «βιωματικής συνάντησης» όλων των ηλικιών με επιστημονικά κριτήρια και υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα σχεδιασμού κατασκευής και λειτουργίας αντίστοιχων χώρων.
Ο επανασχεδιασμός της πλατείας βασίσθηκε στην αρχική Μελέτη του 1983 διατηρώντας ακριβώς το ανάγλυφο και τις κύριες λειτουργίες τις οποίες προέβλεπε. Η έντονη χρήση του χώρου σε συνδυασμό με τη ελλειπή ή απούσα συντήρησή του οδήγησαν στην εντατική υποβάθμισή που παρατηρείται σήμερα, με εμφανή σημάδια της εγκατάλειψης του με αποτέλεσμα την δημιουργία μη ασφαλούς περιβάλλοντος για τους χρήστες (μικρά παιδιά και γονείς).
Η μελέτη εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Γλυφάδας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την εκπόνηση μελετών και την τήρηση των προδιαγραφών για κάθε κατηγορία έργων και εγκρίθηκε από το Δήμο Γλυφάδας σύμφωνα με την υπ. αρ. 72/2013 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Το έργο θα δημοπρατηθεί και θα εκτελεστεί από την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής. Για τη δημοπράτηση του έργου, την εκτέλεση της σύμβασης και τη κατασκευή του εφαρμόζονται οι διατάξεις των Ν.1418/84, Ν.3263/04, Π.Δ.186/96, Π.Δ.609/85 όπως κωδικοποιήθηκαν με τον Ν. 3669/08 και ισχύουν σήμερα.
Το έργο χρηματοδοτείται από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής (ΚΑΕ 9779.04.110 του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής).
Πηγή : Glyfada24.gr