Γερμανία: Ισόβια στον νοσηλευτή-serial killer – Ενδέχεται να σκότωσε 200 άτομα

Ο Γερμανός νοσηλευτής Νιλς Χέγκελ ο οποίος σκότωσε δεκάδες – ενδέχεται και εκατοντάδες – ασθενείς του, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, όπως αναφέρει το CNNi.

Επί πέντε χρόνια, πρώτα στο νοσοκομείο της Όλντενμπουργκ και στη συνέχεια σε αυτό της γειτονικής πόλης Ντέλμενχορστ, ο Χέγκελ έδινε σκόπιμα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, θανατηφόρες δόσεις φαρμάκων στους ασθενείς που φρόντιζε προκειμένου να τους προκαλέσει ανακοπή προτού προσπαθήσει να τους επαναφέρει στη ζωή, τις περισσότερες φορές μάταια.

 

Κίνητρά του: η επιθυμία του να κάνει επίδειξη στους συναδέλφους του δείχνοντας τις ικανότητές του στην ανάνηψη ασθενών και «η βαρεμάρα», όπως ανέφερε η εισαγγελία. Επέλεξε τυχαία τα θύματά του, τα οποία ήταν 34 με 96 ετών.

Ο Χέγκελ θεωρείται ο δολοφόνος με τα περισσότερα θύματα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Αρχές υποπτεύονται πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του μπορεί να φτάνει και τα 200, αλλά η αλήθεια δεν θα μαθευτεί ποτέ καθώς πολλοί από τους ασθενείς αποτεφρώθηκαν μετά τον θάνατό τους.

Ο δράστης χορηγούσε στα θύματά του μη συνταγογραφημένα φάρμακα, θέλοντας να αποδείξει τις ικανότητές του στην ανάνηψη ή, όπως παραδέχθηκε, γιατί απλά βαριόταν.

Σε μία από τις προηγούμενες δικάσιμους, ο Χέγκελ ομολόγησε πως ένιωθε ευφορία όταν κατάφερνε να επαναφέρει τους ασθενείς στη ζωή και ήταν συντετριμμένος όταν δεν τα κατάφερνε.

Ο νοσηλευτής εκτίει ήδη ισόβια ποινή για ακόμη έξι εγκλήματα, μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ήταν αυτές οι υποθέσεις που οδήγησαν τις Αρχές στο να κάνουν μία ενδελεχή έρευνα για εκατοντάδες θανάτους.

Ο Χέγκελ ζήτησε από τις οικογένειες των θυμάτων του «συγγνώμη» για τις «απαίσιες», όπως τις χαρακτήρισε, πράξεις του.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου μεταμέλεια για όλα όσα έκανα σε εσάς αυτά τα χρόνια», είπε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Ένα από τα στοιχεία που προκάλεσαν «πονοκέφαλο» στους ερευνητές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση ήταν το πώς κατάφερε να σκοτώσει τόσα πολλά άτομα χωρίς να γίνει αντιληπτός από το προσωπικό των νοσοκομείων όπου εργαζόταν.

Πρώην συνάδελφοί τους παραδέχθηκαν πως είχαν κάποιες υποψίες για τον Χέγκελ, οι περισσότεροι όμως δεν είχαν αντιληφθεί απολύτως τίποτα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης ο δικαστής επέκρινε το προσωπικό, κατηγορώντας τους υπαλλήλους για «ομαδική αμνησία» και τονίζοντας πως η όλη δράση του serial killer είναι «ακατανόητη».

πηγή: cnn.gr