Για τέταρτη ημέρα έξω από το υπ. Εργασίας οι χήρες του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α.

Για τέταρτη ημέρα παραμένουν έξω από το υπουργείο Εργασίας τα μέλη του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α. ζητώντας να μην προχωρήσουν οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς τους. 

Οι συγκεντρωμένες γυναίκες θα πραγματοποιήσουν στις 12:30 το μεσημέρι πορεία προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με αίτημα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που, όπως λένε, αποτελεί μονόδρομο.

Ειδικότερα, απαιτούν την κατάργηση των ηλικιακών κριτηρίων στη χορήγηση σύνταξης καθώς και επαναφορά του ποσοστού της χορηγηθείσας σύνταξης στο 70%.

Οι συγκεντρωμένες γυναίκες θα πραγματοποιήσουν στις 12:30 το μεσημέρι πορεία προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Τα κύρια αιτήματα του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α, σύμφωνα με την πρόεδρο Λαμπρινή Σαμαρά είναι τα εξής:

  • -Κατάργηση ηλικιακών κριτηρίων χορήγησης σύνταξης (κατηγορία κάτω των 55 και κατηγορία κάτω των 52 ετών), ως παράλογα και αντισυνταγματικά, αφού χωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες.
  • -Επαναγορά του 70% της σύνταξης του εκλιπόντος αντί του 50% που καθορίσθηκε με το ν. 4387/2016, επειδή μειώνεται η σύνταξη σε μη ανεκτά όρια διαβίωσης παραβιάζοντας σαφώς σχετικές διατάξεις του Συντάγματος.
  • -Μείωση του ορίου της πενταετίας εγγάμου βίου που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 του ν.4387/2016, από 5 στα 3 έτη, όπως ήταν στο παρελθόν αφού κανείς δεν δύναται να γνωρίζει πότε θα τον… επισκεφθεί ο θάνατος.
  • -Μη εφαρμογή του επαναϋπολογισμού στις συντάξεις χηρείας που οδηγεί σε νέες μειώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση στο πλαίσιο της ισονομίας των πολιτών να εφαρμοσθεί για τις συντάξεις χηρείας ότι και σε όλους τους άλλους συνταξιούχους.

«Χθες είχαμε μια πολύ έντονη ημέρα καθώς πραγματοποιήσαμε πορεία από το υπουργείο Εργασίας μέχρι τη Βουλή όπου προχωρήσαμε σε καθιστική διαμαρτυρία (κατά τη διάρκεια της οποίας, μάλιστα, μια εκ των μελών του Συλλόγου λιποθύμησε) και εν συνέχεια επιτροπή βρέθηκε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, όπου κανονίστηκε συνάντηση για τις 13 Μαρτίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», εξηγεί η κυρία Σαμαρά, προσθέτοντας ότι «κάποιες γυναίκες θα μείνουν χωρίς σύνταξη. Εφόσον δεν έχουμε νομοθέτηση και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε με το υπουργείο Εργασίας ζητάμε συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα τα μέλη του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α εξέθεσαν τα αιτήματα τους στον υφυπουργό Εργασίας, Αναστάσιο Πετρόπουλο, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια οριστική απάντηση στα αιτήματα τους.

Πηγή: ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ / iefimerida.gr