Γιατί η ήττα του AKP στην Κωνσταντινούπολη είναι τεράστιο πλήγμα για τον Ερντογάν

Υπάρχει ένα ρητό στην τουρκική πολιτική που λέει πως «όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει την Τουρκία»: αυτό αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πόσο πολιτικά δύσκολη είναι η θέση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από τη διαφαινόμενη εκλογική ήττα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σε Άγκυρα, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη…

Παρότι πολλοί θα περίμεναν πως η απώλεια της Άγκυρας θα αποτελούσε τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τον Τούρκο πρόεδρο, η αλήθεια είναι πως μια νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου, του υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί την πιο βαριά ήττα της χτεσινής εκλογικής διαδικασίας.

Τη σημασία της Κωνσταντινούπολης στον εκλογικό «χάρτη» είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος το 2017, μετά από το κρίσιμο δημοψήφισμα.

«Αν παραπατήσουμε στην Κωνσταντινούπολη δεν θα πατάμε γερά στην Τουρκία» είχε προειδοποιήσει στελέχη του κόμματός του ο Ερντογάν, εμφανώς ανήσυχος που οι πολίτες είχαν ψηφίσει εναντίον του. Και αυτό γιατί η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη στην οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα και της οποίας διατέλεσε δήμαρχος τη δεκαετία του ’90.

Όπως γράφει το BBC, πως το προαναφερθέν ρητό της τουρκικής πολιτικής σκηνής επικυρώνει ολόκληρη την πολιτική καριέρα του Τούρκου προέδρου.

πηγή: cnn.gr