Γλυφάδα: Έτσι διακινούσε τα χρήματα ο 52χρονος που συνέλαβε ο ΣΔΟΕ – Οι κινήσεις του και οι επαφές με Ολλανδία

Περίπου 6 μήνες βρισκόταν στο στόχαστρο των Αρχών ο 52χρονος Αλβανός που συνελήφθη στη Γλυφάδα και κατηγορείται για διακίνηση χρήματος στην Ολλανδία, το οποίο προερχόταν και από εμπόριο ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα (6.6.2023) από τον ΣΔΟΕ, ο 52χρονος στη Γλυφάδα είχε διακινήσει 250 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε 10 μήνες στην Ολλανδία, κάνοντας τη διακίνηση χρήματος μέσω «υπόγειου» τραπεζικού συστήματος και μέσω κρυπτογραφημένων συνομιλιών που έκανε μέσω εφαρμογών.

Ο 52χρονος δηλώνει μέσω της δικηγόρου του, Ελένη Κρικέτου, ότι «αρνείται κάθε εμπλοκή και κατηγορία» ενώ επισημαίνει ότι «πρόκειται περί εκτέλεσης Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης Κράτους Μέλους της ΕΕ».

Εις βάρος του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης καθώς κατηγορείται ότι ήταν ο επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης που έκανε διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών στην Ολλανδία, τα οποία προέρχονται από και εμπόριο ναρκωτικών.

Οι συλλήψεις στην Ολλανδία «έδειξαν» Ελλάδα

Όλα ξεκίνησαν πριν από 6-7 μήνες, όταν οι ολλανδικές Αρχές συνέλαβαν άτομα που σχετίζονται με κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών και μετά από έρευνα στις ηλεκτρονικές τους συσκευές, βρήκαν μια επαφή με τρία γράμματα, την οποία έψαξαν και ταυτοποίησαν ότι πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο, ο 52χρονος που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Τότε, οι ολλανδικές Αρχές ενημέρωσαν την ελληνική πρεσβεία και ξεκίνησε η έρευνα για να εντοπιστεί ο 52χρονος, που γεννήθηκε στους Αγίους Σαράντα και ζούσε στην Ελλάδα. Από τις φορολογικές βάσεις του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι είχε ιδρύσει εταιρεία real estate στη Γλυφάδα, στην οποία ήταν κατά 99% μέτοχος.

Οι… κούριερ και οι κινήσεις του

Όταν βρήκαν ποιος είναι, τότε άρχισαν να τον επιτηρούν διακριτικά και να παρακολουθούν τις κινήσεις του. Η σύλληψή του έγινε στις 31 Μαΐου, αφού οι Αρχές είχαν καταφέρει να βρουν τις οδηγίες που έδινε σε… κούριερ χρημάτων για τη διακίνηση μέσω κρυπτοεφαρμογών.

Δηλαδή, μιλούσε με τις επαφές στην Ολλανδία και τους έδινε οδηγίες για το πώς θα διακινήσουν τα χρήματα, στέλνοντάς τους από το ένα μέρος στο άλλο με μεγάλα ποσά. Οι… κούριερ τον ενημέρωναν κάθε βράδυ, στο τέλος της ημέρας, για τα ποσά που διακίνησαν και πού τα πήγαν.

Μετά τη σύλληψή του, δεσμεύθηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία του, καθώς είχε κάποια διαμερίσματα στην κατοχή του, τα οποία είχε μεταβιβάσει στην εταιρεία. Ο ίδιος διατηρούσε χαμηλό προφίλ και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν έχει πει τίποτα στις Αρχές μετά τη σύλληψή του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατασχέθηκαν και δύο smartphones, ένα iPhone και ένα της Google, το οποίο έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις Αρχές, καθώς μέσω αυτού χρησιμοποιούσε τις κρυπτογραφημένες εφαρμογές για να κάνει τη διακίνηση των χρημάτων στην Ολλανδία.

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Αλειφέρης – Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

πηγή: newsit.gr