81.000 φορολογούμενοι της ΔΟΥ Γλυφάδας θα πληρώσουν 83 εκατ. ευρώ για ΕΝΦΙΑ

Στόχο να βάλει 3 δισ. στα ταμεία έχει θέσει η κυβέρνηση από την είσπραξη του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Αντί για κατάργηση ή ελάφρυνση που υποσχόταν μέχρι και πέρυσι ακόμα (με απαλλαγή 100% αντί 50% για τα φτωχά νοικοκυριά), το υπουργείο Οικονομικών πατάει γκάζι για να σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ εισπράξεων από τον ΕΝΦΙΑ. Μεταθέτει δε την υποχρέωση που είχε αναλάβει με το μνημόνιο για μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018, αντί για την 1/1/2017

Τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων πρόκειται να εκδοθούν και να αναρτηθούν στο Taxisnet μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Αναμένεται να εκδοθούν περίπου 6,3 εκατομμύρια χρεωστικά εκκαθαριστικά, ενώ 1,1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες απαλλάσσονται λόγω οικονομικών ή άλλων δυσκολιών. Ποσά φόρου κάτω από 1 ευρώ δεν βεβαιώνονται.

Από τα 3 και πλέον δισ. ευρώ, τα μισά θα τα πληρώσουν 2.850.000 φυσικά πρόσωπα, που θα κληθούν να δώσουν από 250 έως και 1.500 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ. Ολες μαζί οι επιχειρήσεις της χώρας θα πληρώσουν περί τα 450 εκατ. ευρώ.

Τα 5,3 εκατομμύρια από τους συνολικά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 50 ευρώ ο καθένας. Τα βάρη διπλασιάζονται για τα νοικοκυριά όπου και οι δύο σύζυγοι έχουν ακίνητα στο όνομά τους. Καθώς λοιπόν φέτος δεν άλλαξαν ούτε οι αντικειμενικές αξίες ούτε οι συντελεστές φόρου, ωφελούνται περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες (κυρίως αγρότες) που θα πληρώσουν κάτω από 50 ευρώ ΕΝΦΙΑ για αγροτεμάχια ή μικρής αξίας ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.
Το μεγαλύτερο μέρος θα πληρώσουν και πάλι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε ορισμένες ΔΟΥ μάλιστα τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν κόβουν την ανάσα. Για παράδειγμα:
– 81.000 φορολογούμενοι της ΔΟΥ Γλυφάδας (καλύπτει και Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη) θα πληρώσουν 83 εκατ. ευρώ ή 1.023 ευρώ κατά μέσον όρο.

Πηγή : Glyfada24.gr