Γλυπτό τοπόσημο απέκτησε η πλατεία της Βάρκιζας (photos-video)

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Βάσης μαζί με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και τον Κωστή Γεωργίου
Με την τοποθέτηση του γλυπτού «Taurocathaption» ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 10 Ιουλίου η ανάπλαση της πλατείας Βάρκιζας. 

Το γλυπτό κατασκεύασε και δώρισε τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ο Κωστής Γεωργίου, και είναι το τρίτο στη σειρά μετά το «Equus» στη Βουλιαγμένη και το «Anatasis» στην πλατεία Βούλας.

Το έργο παρουσιάζει έναν ταύρο πάνω στον οποίο χορεύουν ακροβάτες. Μια σαφής αναφορά στα Ταυροκαθάψια, τη μινωική γιορτή, που ενσωματώνει γνωστά θέματα του καλλιτέχνη, όπως ο ταύρος και οι χορευτές, στο κόκκινο χρώμα που αποτελεί και την υπογραφή του Κωστή Γεωργίου. Ένα έργο με το ίδιο θέμα έχει τοποθετήσει ο γλύπτης και σε πάρκο του Παλαιού Φαλήρου.

Την τοποθέτηση του έργου στη βάση του επέβλεψε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ο οποίος υπέγραψε μπροστά στο φακό και το συμφωνητικό παράδοσης του έργου με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Ο Δήμος των 3Β δαπάνησε περίπου 20.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο κόστος χύτευσης του γλυπτού και τοποθέτησής του, ενώ ο καλλιτέχνης δεν έλαβε αμοιβή, η οποία υπό κανονικές συνθήκες ανέρχεται σε πολλαπλάσιο νούμερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η είδηση της τοποθέτησης του γλυπτού ενόχλησε έναν ιερωμένο της περιοχής ο οποίος ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών αντίθεσης στο έργο του Κωστή Γεωργίου, χωρίς ωστόσο να έχει μέχρι σήμερα δημοσιοποιηθεί κάτι σχετικό. Η ιστορία του έργου «Phylax» φαίνεται ότι μέχρι σήμερα συντηρεί μια εχθρότητα προς τον καλλιτέχνη από διάφορους παραθρησκευτικούς κύκλους.

Όπως τόνισε στην κάμερα του 3vita.gr ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η δημοτική αρχή ενθαρρύνει κι άλλους καλλιτέχνες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κωστή Γεωργίου, δωρίζοντας έργα τους που θα κοσμήσουν κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, μετατρέποντάς τον σε μια «υπαίθρια γλυπτοθήκη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Tο νέο έργο τέχνης ήρθε να σφραγίσει τη νέα εποχή για την πλατεία της Βάρκιζας που αποκτά για πρώτη φορά μετά από 5 δεκαετίες το καθεστώς ενός αξιόλογου κοινόχρηστου χώρου.

πηγή: Γιώργος Λαουτάρης / 3vita.gr