«Γυαλιά-καρφιά» για την «άδεια» Κουφοντίνα και στο κέντρο της Αθήνας

Η καταδρομική επίθεση των κουκουλοφόρων στη Βαλαωρίτου και την Βουκουρεστίου στο κέντρο της Αθήνας αποτέλεσε το τελευταίο περιστατικό επιθέσεων σε όλη τη  χώρα στο όνομα του αρχιεκτελεστή της «17 Νοέμβρη» – Πιθανότατα σήμερα το βούλευμα για την χορήγηση ή όχι νέας άδειας στον Κουφοντίνα

Από τις «απαράδεκτες συνθήκες» στο νοσοκομείο Βόλου και το αίτημα επιστροφής στις φυλακές, στο υπόμνημα με το «μανιφέστο» για την ελευθερία των πεποιθήσεων που προστατεύεται από το Σύνταγμα, στους κουκουλοφόρους που υποστηρίζουν το αίτημα αδείας, σπάζοντας βιτρίνες καταστημάτων και προσόψεις τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πέτυχε να βρίσκεται σχεδόν κάθε μέρα στην επικαιρότητα, επιμένοντας στο αίτημά του για χορήγηση αδείας, την ίδια στιγμή που μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου οργανώνουν μέρα παρά μέρα συγκεντρώσεις και «δράσεις», οι οποίες έχουν ως κατάληξη συγκρούσεις με την αστυνομία και κατεστραμμένες περιουσίες αρχής γενομένης από τα Εξάρχεια τα μεσάνυχτα της Τρίτης, συνεχίζοντας με συνθήματα σε εκλογικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη και καταλήγοντας στην επίθεση σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας το  βράδυ της Πέμπτης.

Το ηγετικό στέλεχος της «17 Νοέμβρη» την Πέμπτη ζήτησε να μεταφερθεί από το νοσοκομείο Βόλου, λόγω των «απαράδεκτων συνθηκών» που επικρατούν – όπως υποστηρίζει – εκεί.

Στη συνέχεια, μέσω της δικηγόρου του, Ιωάννας Κούρτοβικ, κατάθεσε στο δικαστήριο πολυσέλιδο υπόμνημα, στο οποίο αρχικά επισημαίνει ότι και στις 6 άδειες που έχει λάβει μέχρι σήμερα, έχει κάνει ορθή χρήση αυτών. Ακόμη, αναφέρεται ότι στις αγροτικές φυλακές του Βόλου «τρείς φορές, 3 διαφορετικοί εισαγγελικοί λειτουργοί έκριναν, ότι συντρέχουν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την χορήγηση της άδειας.

Μάλιστα, σημειώνει ότι κατά την διάρκεια όλων των προηγούμενων αδειών που του χορηγήθηκαν, «τηρηθήκαν ανελλιπώς όλοι οι όροι που τέθηκαν και καμία αντίθετη άποψη δεν διατυπώθηκε από την πλευρά των αρμοδίων για την χορήγηση οργάνων, καθώς επέδειξε τον οφειλόμενο σεβασμό στην άσκηση του δικαιώματος που του αναγνωρίστηκε».

Δεν παραλείπει, μάλιστα, να κάνει και μαθήματα Δημοκρατίας, αναφέροντας πως «η ελευθερία των πεποιθήσεων και των στοχασμών προστατεύεται από το Σύνταγμα και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ, τόσο ως προς το δικαίωμα της εξωτερίκευσης όσο και ως προς το δικαίωμα της μη εξωτερίκευσης που και τα δυο εναπόκεινται στην βούληση του ατόμου και προστατεύονται ως τέτοια».

Μετά απ’ όλα αυτά και ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες, αν όχι μέσα στην Παρασκευή, αναμένεται το βούλευμα που θα κρίνει οριστικά εάν θα δοθεί ή όχι η άδεια στο Λουκά της 17Ν, μία ομάδα 20 κουκουλοφόρων με βαριοπούλες και σφυριά, πραγματοποίησαν καταδρομική επίθεση σε καταστήματα στην οδό Βαλαωρίτου και τη Βουκουρεστίου στο κέντρο της Αθήνας, πετώντας τρικάκια που υποστήριζαν τη χορήγηση αδείας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας θύμιζαν πεδίο μάχηςμε την αστυνομία να προχωρά σε 15 προσαγωγές. Οι 12 από τους προσαχθέντες, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ τα τρία άτομα που κρατούνται είναι αλλοδαποί, οι οποίοι δεν κατηγορούνται για τη χθεσινή επίθεση, αλλά επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής τους στη χώρα.

Το αποτέλεσμα της «παρέμβασης» αποτυπώνεται στις εικόνες που ακολουθούν: 

Αυτόπτης μάρτυρας ήταν ο δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας με τη ΝΔ Θάνος Πλεύρης, αλλά και ο δημοσιογράφος Μάνος Πιτσιδιανάκης που παραχώρησε φωτογραφίες στο protothema.gr, ενώ επί τόπου βρέθηκε και η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη. Οι κουκουλοφόροι πέταξαν τρικάκια με τα οποία ζητούν την κατάργηση του εισαγγελικού βέτο στη χορήγηση αδειών στους κρατούμενους. Αυτή την ώρα  επικρατεί εκνευρισμός μεταξύ των καταστηματαρχών που είδαν τις περιουσίες τους να υφίστανται μεγάλες ζημιές, ενώ πανικός επικράτησε και μεταξύ των πολιτών που βρίσκονταν στο σημείο, αφού εκείνη την ώρα τα καταστήματα ήταν ανοιχτά.

Οι άνθρωποι άρχισαν πανικόβλητοι να κατεβάζουν τα ρολά να προστατευθούν και να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους, επικράτησε πανικός. Ολα έγιναν μέσα σε 3- 4 λεπτά, λέει ο κ.Πλεύρης.

Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη, όπου ομάδες βανδάλων μπορούν να τρομοκρατούν πολίτες και να καταστρέφουν, σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι ρωτούσαν τουρίστες τί είχε συμβεί. “Τί να εξηγήσεις; Οτι μπορούν να καταστρέφουν ανενόχλητοι;” αναρωτήθηκε. 

Τον πανικό που επικράτησε την ώρα της επιδρομής περιγράφει εργαζόμενος στην Βουκουρεστίου

Νομίζαμε ότι έπεφταν πυροβολισμοί λέει η αυτόπτης μάρτυρας

πηγή: protothema.gr