H Μέρα που ο Εκδότης της «Απογευματινής» Έπεφτε Νεκρός από το 45άρι της 17Ν

«Ο άνδρας μου ήταν κεφάλαιο; Ήταν πολιτικό έγκλημα;».

Η 21η Φεβρουαρίου του 1985 είναι μια συνηθισμένη, χειμωνιάτικη μέρα στην Αθήνα, με αρκετό κρύο. Συγκεκριμένα, είναι Πέμπτη. Κατά τις 7μμ, βγαίνει απ’ τα γραφεία της εφημερίδας Απογευματινή, στην οδό Φειδίου, ο εκδότης της, Νίκος Μομφεράτος. O 62χρονος επιβιβάζεται στο αυτοκίνητό του, μάρκας Mercedes, όπου τον περιμένει ο οδηγός του -αστυνομικός- Γιώργος Ρουσέτης. Ο Μομφεράτος κάθεται στο πίσω κάθισμα και ξεκινάνε για το σπίτι του εκδότη, στο Κολωνάκι.

Δέκα λεπτά αργότερα βρίσκονται στη γωνία Βουκουρεστίου και Τσακάλωφ. Μπροστά από τη Mercedes εκινείτο ένα αυτοκίνητο Fiat Mirafiori, ενώ στην αριστερή πλευρά της οδού Τσακάλωφ ήταν σταματημένο ένα Autobianchi. Λίγο πριν η Mercedes στρίψει αριστερά στην οδό Βουκουρεστίου, ένας νεαρός άνδρας αρχίζει να πυροβολεί προς τα τζάμια του αυτοκινήτου του Μομφεράτου. Την ίδια στιγμή, ένα άτομο κατεβαίνει από το σταματημένο Autobianchi και πυροβολεί προς το αυτοκίνητο του εκδότη. Ένας τρίτος άνδρας βγαίνει ταυτόχρονα από το μπροστινό Mirafiori και ρίχνει τη χαριστική βολή στον εκδότη. Ο Μομφεράτος έχει δεχτεί συνολικά επτά σφαίρες, οι περισσότερες στο στήθος. Ο εκδότης βρίσκει ακαριαίο θάνατο «με τέσσερις σφαίρες στην καρδιά», σύμφωνα με τίτλο της Απογευματινής. Ο οδηγός, Παναγιώτης Ρουσέτης, τραυματίζεται βαρύτατα. Πέφτει πάνω στο τιμόνι και η Mercedes κυλάει στην κατηφόρα της Βουκουρεστίου, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε μία βιτρίνα καταστήματος. Μετά από 11 μέρες νοσηλείας, χάνει κι αυτός τη μάχη με τη ζωή.

Λίγα λεπτά αργότερα, το Κολωνάκι γεμίζει αστυνομικούς. Στον τόπο του εγκλήματος, εντοπίζεται προκήρυξη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης. Στην προκήρυξή της, η 17Ν υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος στόχος επελέγη εξαιτίας των σχέσεών του με τη CIA, αφού χαρακτηρίζει τον εκδότη πράκτορα:

Η «Απογευματινή» είναι γνωστή στο πανελλήνιο για τις ιδιαίτερες επιδόσεις της στην προσπάθεια συστηματικής αποβλάκωσης και αποχαύνωσης των πιο καθυστερημένων τμημάτων του λαού, προβάλλοντας τα διάφορα αισθηματικά σκάνδαλα, τις ημίγυμνες, καλλιεργώντας τα πιο χυδαία και χαμηλά ένστικτά του. Εκδότης και κύριος μέτοχος της «Απογευματινής», ο φασίστας Μομφεράτος, υπουργός της χούντας, που έγινε ιδιοκτήτης της «Α» με χρήματα της CIA. Έτσι βλέπουμε τη CIA να αγοράζει μία εφημερίδα -αυτή που της ταιριάζει- για να μπορεί να ελέγχει την πληροφόρηση. Να χρησιμοποιεί για αυτό έναν φασίστα, υπουργό της χούντας, που αντί να βρίσκεται στη φυλακή αφού σαν υπουργός ήταν συνυπεύθυνος για τα εγκλήματά της, φθάνει στο σημείο να ‘χει το θράσος να θέλει να χειραγωγεί τον λαό, αφού πέρα από την εφημερίδα του, με τη μεγάλη δύναμη που διαθέτει σαν πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίου Τύπου, περνάει τα διάφορα ξένα εμπιστευτικά και απόρρητα έντυπα του δυτικού ιμπεριαλισμού και στους άλλους ιδιοκτήτες.

Μετά από πολλά χρόνια ερευνών για την υπόθεση κι έπειτα από το ιστορικό, πλέον, καλοκαίρι του 2002, όπου ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι της 17Ν, με τη σύλληψη του Σάββα Ξηρού, ενοχοποιούνται οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Νίκος Παπαναστασίου, Δημήτρης Κουφοντίνας, Πάτροκλος Τσελέντης, Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος.

Κατά τη διάρκεια της δίκης σε πρώτο βαθμό, αποκαλύφθηκε πως ο Νίκος Μομφεράτος δεχόταν απειλές για τη ζωή του. Η σύζυγος του εκδότη της Απογευματινής, Ειρήνη, κατέθεσε ότι ο άνδρας της, της είχε αποκαλύψει πως δεχόταν απειλές, αλλά και πως ο ίδιος βρισκόταν σε λίστα στόχων, λίγο μετά τη δολοφονία του διευθυντή της Βραδυνής, Τζώρτζη Αθανασιάδη. Παράλληλα, η σύζυγος του οδηγού του Μομφεράτου, Ερμιόνη Ρουσέτη, κατέθεσε πως ο σύζυγός της ήξερε ότι ο εκδότης της Απογευματινής δεχόταν απειλές. Η κ. Ρουσέτη κατέθεσε πως το πρωινό της 21ης Φεβρουαρίου του 1985, ημέρα δολοφονίας του εκδότη και του οδηγού του, μια άγνωστη γυναίκα είχε τηλεφωνήσει στο σπίτι της και είχε ρωτήσει το εξάχρονο τότε παιδί του Ρουσέτη «αν ο μπαμπάς είναι εκεί».

Η κ. Ρουσέτη γύρισε το πρόσωπό της προς τον Δημήτρη Κουφοντίνα και του φώναξε: «Μετά από 18 χρόνια περίμενα αυτήν τη στιγμή. Θα ήθελα να τους ρωτήσω γιατί τόσο μίσος στον άνδρα μου. Με άφησαν με ένα παιδί έξι χρονών. Θέλω να με κοιτάξει στα μάτια ο κ. Κουφοντίνας, γιατί κι εκείνος έχει ένα παιδί και θέλει να το έχει κοντά του. Το δικό μου παιδί, όμως, έχει τον πατέρα του στον τάφο. Ο άνδρας μου ήταν κεφάλαιο; Ήταν πολιτικό έγκλημα;».

Πάντως, λίγο μετά την πρώτη άδεια που έλαβε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, στις 9 Νοεμβρίου του 2017 κι έπειτα από 15 χρόνια στη φυλακή, ο γιος του δολοφονηθέντος εκδότη της Απογευματινής, Γιώργος Μομφεράτος εξέφρασε την άποψή του μετά τον θόρυβο που έγινε για την άδεια που χορηγήθηκε στον Κουφοντίνα. Μιλώντας στα Παραπολιτικά, διερωτήθηκε γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το ζήτημα, τονίζοντας ότι «ο νομικός μας πολιτισμός λέει ότι θα βγουν από τη φυλακή και νομίζω ότι είναι σωστό κάποια στιγμή να βγαίνουν οι καταδικασθέντες σε ισόβια».

πηγή:  Παύλος Τουμπέκης / vice.com