Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 «ναι»

Ç áíôéðñüåäñïò ôïõ ÓôÅ Áéêáôåñßíç Óáêåëëáñïðïýëïõ åéêïíßæåôáé óå óýóêåøç ôïõ ÓôÅ, ÔåôÜñôç 24 Öåâñïõáñßïõ 2016. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Η φανερή, ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:15π.μ, αναδεικνύοντας την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας.

Την 8η ΠτΔ της ελληνικής Δημοκρατίας ψήφισαν 261 βουλευτές, έξι απουσίαζαν και 33 ψήφισαν παρών. Υπενθυμίζεται πως για την εκλογή ΠτΔ, ο κανονισμός ορίζει πως η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.

Στον πρόεδρο της Βουλής, είχε κατατεθεί μόνο μία πρόταση, από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, διά χειρός Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτή την ψηφοφορία όσοι βουλευτές, όσοι βουλευτές δεν επιθυμούν να εκφράσουν την προτίμησή τους δηλώνουν «παρών» και δεν προβλέπεται αρνητική ψήφος.

Την κα Σακελλαροπούλου ψήφισαν 261 βουλευτές από το σύνολο 266 βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Οι απόντες Σαμαράς (ΝΔ), Συρμαλένιος και Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ) ενημέρωσαν με επιστολές τους πως θα ψήφιζαν την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αν είχαν την δυνατότητα να βρίσκονται στην ψηφοφορία.

Τυπικά, η κα Σακελλαροπούλου θα βρίσκεται στην έδρα της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα της ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.   Η παράδοση – παραλαβή καθηκόντων, θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο την Τρίτη, 13 Μαρτίου. Έως εκείνη την ημέρα, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα συνεχίσει να εκτελεί τα τυπικά του καθήκοντα, όπως αυτά ορίζονται από το σύνταγμα.

Το ρεκόρ σε θετικές ψήφους κατέχει ο Κάρολος Παπούλιας, όταν είχε προταθεί από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή τον Φεβρουάριο του 2005. Τότε ο Κάρολος Παπούλιας είχε εκλεγεί με 279 ψήφους από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος που το 2000 είχε λάβει 269 ψήφους, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Πηγή : lifo.gr