Η ακτογραμμή στο Καβούρι χαράχθηκε …μέσα στη θάλασσα

Άλλο ένα ελληνικό παράδοξο, που δεν είναι και τόσο παράδοξο αν το εξετάσει κανείς προσεκτικά.

Όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, η χάραξη της γραμμής αιγιαλού για τον Δήμο 3Β που ανακοινώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (και αναρτήθηκε σε ΦΕΚ) και σήμερα αποτυπώνεται σε μια διαδικτυακή εφαρμογή του Υπουργείου Οικονομικών, παρουσιάζει κάποιες αποκλίσεις από την πραγματικότητα.

Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση εντοπίζεται στην περιοχή του Μεγάλου Καβουρίου και συγκεκριμένα μετά το όριο της Β’ πλαζ Βούλας, εκεί όπου κυριολεκτικά πάνω στην άμμο υπάρχει ένα μεγάλο ακίνητο το οποίο πρόσφατα άλλαξε χρήση και από ξενοδοχείο έγινε κατοικία.

Οι μηχανικοί της Κίνησης αντιπαρέβαλλαν τους χάρτες στα ΦΕΚ με το Google Maps και διαπίστωσαν ότι η γραμμή του αιγιαλού μπαίνει αρκετά μέτρα μέσα στη θάλασσα στο συγκεκριμένο μόνο σημείο.

Μια λιγότερο ακριβής απεικόνιση εμφανίζεται και στην «επίσημη» εφαρμογή του Υπουργείου Οικονομικών:

Το παράδοξο είναι ότι η συγκεκριμένη γραμμή αιγιαλού χαράχθηκε το 1923 και ενώ στις διπλανές ακτές έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις ώστε η ακτογραμμή στα χαρτιά να ακολουθεί την πραγματική διαμόρφωση του εδάφους, στο συγκεκριμένο σημείο έγινε μια εξαίρεση.

«Η «αστοχία» αυτή της διοίκησης διαχρονικά και η παντελής έλλειψη ανταπόκρισης στα σχετικά ερωτήματα της ΡΙΚΙΠ για το ισχύον καθεστώς και την ιδιοκτησία στην συγκεκριμένη παραλία και για τον επανακαθορισμό της γραμμής του αιγιαλού, έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες και το νομικό πλέον κεκτημένο στους φερόμενους ιδιόκτητες της παραθαλάσσιας βίλας για τη μετατροπή ενός παραδοσιακού παραθαλάσσιου αναψυκτηρίου – πανδοχείου χωρίς περίφραξη, σε βίλα τεραστίων διαστάσεων με περιμετρικό πανύψηλο φράκτη μέχρι τη θάλασσα (που σύμφωνα με την διοίκηση βρίσκεται 15 μέτρα μακριά)», επισημαίνει η Κίνηση σε σχετικό κείμενό της.

Η παράταξη του Θάνου Ματόπουλου καταλήγει ζητώντας να επικρατήσει ισονομία:

«Την ώρα που κάποιοι κτίζουν παλάτια την άμμο και αυξάνουν τα πλούτη τους, ζώντας κυριολεκτικά σαν αυτοκράτορες που μας κατευνάζουν με χορηγίες, την ίδια ώρα οι προσδοκίες και οι ζωές των πολιτών διαχρονικά απαξιώνονται και συμπιέζονται σε βαθμό που η μόνη λύση και ορατή διέξοδος είναι η δυναμική διεκδίκηση της ισονομίας».

Συντάκτης : Γιώργος Λαουτάρης

Πηγή : 3vita.gr