Η απόφαση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens – Ένοχοι 22 κατηγορούμενοι, απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής ο Τσουκάτος

Τρία χρόνια αφότου ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία και κοντά 14 χρόνια μετά την έναρξη των πρώτων δικαστικών ερευνών για τα μαύρα ταμεία της Siemens, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος 22 κατηγορούμενους από τους συνολικά 54 που κάθονταν στο εδώλιο.

Αθώους έκρινε 5 και συγκεκριμένα τους: Νικόλαο Μανασή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμος, Βασίλης Τυρογαλάς, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης.

Οι υπόλοιποι 27 απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής μεταξύ αυτών και Θόδωρος Τσουκάτος. Ο πρώην «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ κατηγορείτο για το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία.

Η απόφαση

Μεταξύ αυτών που καταδικάστηκαν είναι πρώην στελέχη της Siemens ΕΛΛΑΣ όπως οι «εξαφανισμένοι» επί σειρά ετών Μιχάλης Χριστοφοράκου και Χρήστος Καραβέλας, πρώην στελέχη της μητρικής εταιρείας στη Γερμανία αλλά και στελέχη του ΟΤΕ που εμπλέκονται στην υπογραφή της σύμβασης ψηφιοποίησης του Οργανισμού με την γερμανική εταιρεία το 1998.

Το Δικαστήριο ακολουθώντας την πρόταση της εισαγγελέως Ελένης Σκέπαρνια, δέχθηκε βάση των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, ότι οι υπάλληλοι του ΟΤΕ δεν ανήκουν στο Δημόσιο και μετέτρεψε την κατηγορία σε δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα που τώρα τιμωρείται ως πλημμέλημα και έχει υποπέσει σε παραγραφή. Έτσι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι μόνο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, πράξη που τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 15 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι μίζες που δόθηκαν αγγίζουν περίπου τα 100.000.000 ευρώ.

Η διαδικασία συνεχίζεται με αγορεύσεις των δικηγόρων επί των ελαφρυντικών ενώ η απόφαση για τις ποινές των καταδικασθέντων αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

πηγή: Άννα Κανδύλη / enikos.gr