Η δεδομένη επιταγή ακρίβειας, τα ευχάριστα για συνταξιούχους και το «παράθυρο» για τα επιδόματα

Με την επιταγή ακρίβειας να έχει σχεδόν «κλειδώσει», η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε μπαράζ πληρωμών μέχρι και την τελευταία μέρα του 2023.

Επιταγή ακρίβειας, αυξημένες συντάξεις σε χιλιάδες συνταξιούχους, επίδομα προσωπικής διαφοράς και άλλα πολλά ετοιμάζεται να μοιράσει η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να «αντισταθμίσει» την ακρίβεια είτε με έκτακτες παροχές τύπου επιταγή ακρίβειας είτε με μόνιμες φοροελαφρύνσεις.

Το έχει πει ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, το επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, το άφησε να εννοηθεί και ο υφυπουργός Εργασίας Πέτρος Σπανάκης. Αν και η επιταγή ακρίβειας ήταν εκτός κυβερνητικής ατζέντας, από την μία οι καλοί οικονομικοί δείκτες των τελευταίων μηνών και από την άλλη η ανάγκη έξτρα βοήθειας προς τους πολίτες λόγω πληθωρισμού, φέρνουν την κυβέρνηση πιο κοντά σε ανακοινώσεις για μία νέα επιταγή ακρίβειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών είναι συνεχείς έτσι ώστε τις επόμενες μέρες να γίνουν γνωστοί και οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου βοηθήματος. Να υπενθυμίσουμε πως πέρσι δικαιούχοι ήταν όσοι λάμβαναν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα παιδιού, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων.

ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν η φετινή επιταγή ακρίβειας θα είναι τόσο… διευρυμένη, από την στιγμή που οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν είτε μόνιμη αύξηση στη σύνταξή τους, είτε το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς και μόνιμες αυξήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρωμή για το επίδομα προσωπικής διαφοράς αναμένεται να γίνει μέχρι την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου

Για άθροισμα συντάξεων έως 700 ευρώ θα καταβληθεί επίδομα 200 ευρώ, για 701 έως 1100 ευρώ σύνταξη επίδομα 150 ευρώ και για άθροισμα συντάξεων από 1.101 έως 1.600 ευρώ επίδομα 100 ευρώ.
Οι κλίμακες του επιδόματος είναι 3 ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και θα διαμορφωθούν ως εξής:

Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανέρχεται:
α) Σε 200 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και 700 ευρώ.

β) Σε 150 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ

γ) Σε 100 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.

Σε καμία περίπτωση δεν θα συμπέσει η καταβολή του επιδόματος προσωπικής του με την πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου 2024 αλλά θα είναι διαφορετικές οι ημερομηνίες πληρωμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου 2024 μελετάται να γίνει την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα δηλαδή το διάστημα 18 με 22 Δεκεμβρίου 2023 και οι οποίες θα περιλαμβάνουν την αύξηση 3,1%. Πρόκειται στην ουσία για μία μικρή ανατροπή καθώς, οι αυξημένες συντάξεις Ιανουαρίου ήταν να πληρωθούν τον Φεβρουάριου με αναδρομική πληρωμή.

Ανοιχτή η πληρωμή επιδομάτων πριν τα Χριστούγεννα

Συνεπώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πληρώσει επιταγή ακρίβειας, συντάξεις Ιανουαρίου, επίδομα προσωπικής διαφοράς ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πληρωθούν και τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ πριν από τα Χριστούγεννα όπου παρατηρούνται αυξημένες ανάγκες των πολιτών ελέω εορτών.

πηγή: dnews.gr