Η εκστρατεία ο Ατμός ΔΕΝ είναι Καπνός ξεκινά. Πανευρωπαϊκή ώθηση για πιο ευφυείς κανονισμούς

Βρυξέλλες, 20 Φεβρουαρίου 2019 – Μετά από έγκρισή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Ευρωπαίοι υπέρμαχοι του ατμίσματος ξεκινούν σήμερα την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (ECI) “Ας απαιτήσουμε εξυπνότερους ρυθμιστικούς κανονισμούς για το άτμισμα” για να ασκηθεί πίεση για θέσπιση ρύθμισης για τα ατμιστικά προϊόντα που θα στηρίζεται σε τεκμηριωμένα στοιχεία τα οποία υπολογίζουν τις διαφορές για τη δημόσια υγεία ανάμεσα στο άτμισμα και το κάπνισμα.

Η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών, μια διαδικτυακή έκκληση, εγκαινιάστηκε από μια επιτροπή πολιτών που εκπροσωπείται από άτομα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Τσεχική Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Περισσότεροι συν-χορηγοί αναμένεται να προσχωρήσουν στην επιτροπή τις προσεχείς εβδομάδες.

Η έκκληση αποτελεί μέρος της εκστρατείας ο Ατμός ΔΕΝ είναι Καπνός, μια ευρύτερη πρωτοβουλία που ξεκίνησε σήμερα και περιλαμβάνει επίσης εργαλεία βάσης για να διευκολύνουν τους Ευρωπαίους πολίτες να έρχονται σε επαφή με τους αντίστοιχους εθνικούς υποψήφιους των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο.

Η εκστρατεία απευθύνεται τόσο στους περίπου 17 εκατομμύρια Ευρωπαίους ενεργούς ατμιστές όσο και σε άλλους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζουν τη λήψη αποφάσεων βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων.

Η εκστρατεία γεννήθηκε από την κοινή απογοήτευση των μελών της Επιτροπής Πολιτών με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανόνες, μερικοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν τα προϊόντα που δεν περιέχουν καπνό – σαν να είναι προϊόντα καπνού. Η εκστρατεία στοχεύει στην επίτευξη αυτόνομων ευρωπαϊκών κανόνων για τα ατμιστικά προϊόντα που θα βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και όχι στην συμπερίληψή τους, όπως συμβαίνει σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Προϊόντα Καπνού.
“Με αυτήν την έκκληση ζητάμε από όλους τους ατμιστές και από όποιον πιστεύει ότι το άτμισμα μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να μεταβούν σε εναλλακτικά προϊόντα με χαμηλότερους κινδύνους για την υγεία, να υποστηρίξουν πιο έξυπνους κανόνες για το άτμισμα” , δήλωσε ο Dustin Dahlmann, εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτών. “Στόχος μας είναι να γνωστοποιήσουμε τη σημαντική διάκριση ανάμεσα στα ατμιστικά προϊόντα και τον καπνό. Με τη βοήθεια όλων μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα οδηγήσει σε μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της ΕΕ, η οποία επί του παρόντος δεν αναγνωρίζει τη δυνητική αξία του ατμίσματος όσον αφορά τη δημόσια υγεία. Με λίγα λόγια, δίνουμε στους πολίτες την ευκαιρία να συνεισφέρουν δημοκρατικά σε αυτή την πολύ αναγκαία συζήτηση.”

Πρόσφατες, αξιόπιστες έρευνες δείχνουν ότι το άτμισμα είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία από το κάπνισμα και έτσι προσφέρει σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία σε περίπτωση που κάποιος κάνει τη μετάβαση. Το Royal College of Physicians του Ηνωμένου Βασιλείου και ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, για παράδειγμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το άτμισμα είναι τουλάχιστον 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα.

Για να υπογράψετε για την πρωτοβουλία επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://vapingisnottobacco.eu./en/eci/ επιλέξτε τη χώρα και συμπληρώστε τα στοιχεία σας

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ “Ο ΑΤΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΝΟΣ”

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν και να ρυθμίζουν τα ηλεκτρονικά ατμιστικά προϊόντα (EVP-ΗΑΠ) ως προϊόντα καπνού, παρά την πλήρη απουσία καπνού σε αυτά τα ηλεκτρονικά προϊόντα ατμού. Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει σύντομα μια αξιολόγηση και μια ενδεχόμενη αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Προϊόντα Καπνού (EUTPD), πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο περαιτέρω ανεπαρκούς ρύθμισης.
Η καμπάνια “ Ο Ατμός ΔΕΝ είναι Καπνός” στοχεύει να εξαιρέσει τα ΗΑΠ από το EUTPD, δημιουργώντας ένα ρυθμιστικό περιβάλλον βασισμένο σε αποδεικτικά στοιχεία για να διασφαλίσει υψηλά πρότυπα ποιότητας για τα ΗΑΠ, αποτρέποντας παράλληλα την εξάπλωση του ατμίσματος στη νεολαία. Δεν επιθυμούμε τα ΗΑΠ να μην εμπίπτουν σε κανονισμούς, αλλά να υπάρξει μια πιο ισορροπημένη και πιο έξυπνη ειδική ρύθμιση.
Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών

Τι είναι;
Ένα μέσο να προτείνουμε την αλλαγή στον κανονισμό
Σκοπός: 
Να δημιουργηθεί ένα αναλογικό και βασισμένο σε τεκμήρια κανονιστικό περιβάλλον που να εγγυάται υψηλά πρότυπα ποιότητας και να προστατεύει τη νεολαία, ενώ παράλληλα επιτρέπει στους καπνιστές να έχουν πρόσβαση στα ΗΑΠ που μπορούν να τους βοηθήσουν να μειώσουν ή να αντικαταστήσουν το κάπνισμα
Πως;
Με τη συλλογή 1 000 000 εγγραφών σε 1 χρόνο

Θεμελίωση της εκστρατείας

Τι είναι;
Ένα συλλογικό κίνημα πολιτών
Σκοπός:
Να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να υποστηρίξουν ένα θέμα στο οποίο πιστεύουν και να επιτραπεί η φωνή τους να ακουστεί
Να υπάρχουν Ευρωβουλευτές που είναι ευαισθητοποιημένοι πάνω σε αυτό το θέμα και καταλαβαίνουν τις δυνατότητες των ΗΑΠ
Πως;
Με συλλαλητήριο υποστήριξης και προσέγγιση των υποψηφίων σας Ευρωβουλευτών για τις επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ;

– Να υπογράψετε την Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών
– Να γράψετε στους υποψηφίους Ευρωβουλευτές σας μέσω της βασικής πλατφόρμας
– Να ενημερώσετε και να αλληλεπιδράσετε με την κοινότητά σας/τους ακόλουθους σας /τις στενές σας συναναστροφές
– Να συμμετέχετε ως υποστηρικτής μέσω των συναναστροφών σας / του blog σας/ της σελίδας σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
– Να χρησιμοποιήσετε το λογαριασμό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσετε αυτή την κίνηση
– Μοιραστείτε τις ιδέες σας – εμπλακείτε!

ΔΕΝ θέλουμε οικονομική υποστήριξη, αλλά 5 λεπτά από το χρόνο σας
Υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια ατμιστές σε ολόκληρη την ΕΕ, αφήστε τη φωνή σας να ακουστεί!
Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.vapingisnottobacco.eu/en/