Η εστίαση… «πέτυχε», ακολουθούν σχολεία, τουρισμός, μετακινήσεις – Οι σκέψεις για αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Το άνοιγμα της εστίασης, ύστερα από συνεχόμενο lockdown 6 μηνών, εκτιμάται ότι έγινε με απόλυτη επιτυχία.

Τα καφέ μπαρ, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους γέμισαν κόσμο το τελευταίο διήμερο.

Τι «παίρνει σειρά» για άνοιγμα, οι σκέψεις για αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Το ωράριο μετακίνησης των πολιτών από τη Δευτέρα του Πάσχα έχει αλλάξει, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 23:00 (από 10:00) που ίσχυε μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, και θα λήγει στις 5 τα ξημερώματα. Οι μετακινήσεις θα εξακολουθήσουν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, όπως ξεκαθάρισε πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όσοι επιθυμούν να βρεθούν σε ένα εστιατόριο ή καφέ, τα οποία θα λειτουργούν από σήμερα σε εξωτερικούς χώρους και έως τις 10:45 το βράδυ, θα κάνουν χρήση του κωδικού 6 στο 13033.

Πιο διευρυμένο ωράριο σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια από τις 15 Μαΐου προανήγγειλε ο Γεωργιάδης

Αλλαγή ωραρίου στην εστίαση από τις 15 Μαΐου, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά 00:00, ωστόσο από ό,τι φαίνεται αυτό θα αλλάξει με το άνοιγμα του τουρισμού. Όπως είπε, με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου θα ανακοινωθεί και πιο διευρυμένο ωράριο για την εστίαση. Προειδοποίησε ωστόσο ότι το άνοιγμα δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε στην… κανονικότητα και τόνισε ότι οι όποιες αποφάσεις θα κρίνονται κάθε εβδομάδα, αφού η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν θα σταματήσει να συνεδριάζει. Επίσης, διευκρίνισε ότι τα εστιατόρια που είναι στα ξενοδοχεία λειτουργούσαν όλο το διάστημα για τους ενοίκους, ενώ θα συνεχίσουν να μην λειτουργούν τα μπαρ.

Σχετικά με τα γυμναστήρια θα ανακοινωθεί πρόγραμμα στήριξης μέσω ΕΣΠΑ. «Αναγνωρίζουμε ότι είναι σε πολύ δυσμενή θέση και θα έχουν ειδική μεταχείριση».

Σχολεία – Τουρισμός – Κατάργηση SMS & ελεύθερες μετακινήσεις

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είχε δηλώσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλα τα σχολεία από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, «με το πολύτιμο εργαλείο των self test».Παράλληλα, το Σάββατο 15 Μαΐου, θα κάνει πρεμιέρα και ο τουρισμός. Οι επισκέπτες πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών. Στόχος της κυβέρνησης είναι με το άνοιγμα του τουρισμού, να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες στη χώρα, ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών. Την ίδια μέρα αναμένεται να καταργηθεί πλήρως και η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις.

Αλλάζει και πάλι πριν… καταργηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας

Με στόχο από τις 15 Μαΐου να καταργηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας ανά την Επικράτεια, οι ειδικοί καλούνται να εξετάσουν αν υπάρχει περιθώριο τη Δευτέρα 10 Μαΐου, ή από το Σάββατο 8 Μαΐου, να «αλλάξει» το ωράριο για την απαγόρευση, η οποία θα ξεκινά στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ισχύει ήδη από τη Δευτέρα, και να τελειώνει στις 05:00 το πρωί.