Η Γλυφάδα σε ρυθμούς …. επανάστασης 1821

Η Γλυφάδα τιμώντας την συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 έχει ξεκινήσει ήδη μια σειρά από δράσεις.


Σε όλα τα δημοτικά κτίρια, στις εισόδους και τα κεντρικά σημεία της πόλης έχουν τοποθετηθεί δίπλα από την ελληνική σημαία, τα λάβαρα της επανάστασης από διάφορες περιοχές της χώρας.

Η αρχή έγινε στις 22 Φεβρουαρίου, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την στιγμή που ο Αλέξανδρος Υψηλάντης φορώντας τη στολή του Ιερού Λόχου, κήρυξε την έναρξη της ελληνικής επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και η αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό είχε ήδη σημάνει.

Ο Δήμαρχος της Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου ετοιμάζει μια σειρά από επετειακές εκδηλώσεις – Κορονοϊού επιτρέποντος – αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες της ελληνικής επανάστασης. «Από σήμερα και για όλο το 2021, ο Δήμος Γλυφάδας αναρτά στους πιο ψηλούς ιστούς της πόλης τα λάβαρα της Επανάστασης, πλάι στην ελληνική σημαία.


Στο νέο και στο παλιό Δημαρχείο, στις εισόδους της πόλης μας και σε πολλά ακόμη σημεία της Γλυφάδας μας, φόρος τιμής σε όλους όσους θυσιάστηκαν και απελευθέρωσαν την πατρίδα» δήλωσε ο Γιώργος Παπανικολάου.

Παράλληλα αξιοποιήθηκε το μικρό κτήριο με τα μηχανήματα για την λειτουργία του τραμ που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Λαμπράκη. Ο εξωτερικός χώρος έχει «ντυθεί» με τα πρόσωπα και τους στοίχους των εθνικών μας ποιητών, όπως του Διονύσιου Σολωμού, του Κωστή Παλαμά του, του Ρήγα Φεραίου και του Ανδρέα Κάλβου που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο εμψυχώνοντας τις προσπάθειες του Γένους για την απελευθέρωση της χώρας.

Ο Δήμαρχος της Γλυφάδας δήλωσε πως ο συγκεκριμένος χώρος θα αξιοποιηθεί «για περιοδικές εκθέσεις, με πρώτη αυτή που βλέπετε, για τη μεγάλη επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821».