Η Google “σκοτώνει” τα app βελτίωσης επιδόσεων στα Android smartphone, στο Android 14

Εφαρμογές που ισχυρίζονται ότι επιταχύνουν το τηλέφωνό σας υπάρχουν από τότε που το Play Store ονομαζόταν ακόμα Android Market, και οι περισσότερες από αυτές είναι απλά ψεύτικες. Είτε λένε ότι θα ενισχύσουν τη μνήμη RAM, θα επιταχύνουν τις επιδόσεις ή θα μαγειρέψουν το πρωινό σας, συνήθως στην καλύτερη περίπτωση απλώς κλείνουν διεργασίες στο παρασκήνιο και αυτή η πρακτική στην πραγματικότητα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ευτυχώς, η Google παίρνει επιτέλους σκληρή στάση απέναντι σε αυτές τις εφαρμογές με το Android 14.

Ο Mishaal Rahman της Esper ανέφερε ότι η Google αλλάζει ένα βασικό API που χρησιμοποιείται από τις εφαρμογές task killer. Οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές χρησιμοποιούν την άδεια KILL_BACKGROUND_PROCESSES για να καλέσουν μια λειτουργία του συστήματος που σταματά όλες τις εφαρμογές που εκτελούνται στο παρασκήνιο. Αυτό απελευθερώνει στιγμιαία τη μνήμη RAM και έχει μια φευγαλέα επίδραση στο φορτίο του επεξεργαστή, αλλά το Android διαχειρίζεται αυτόματα τις διεργασίες παρασκηνίου, οπότε οι περισσότερες από τις διεργασίες που έχουν κλείσει απλώς θα επανεκκινήσουν. Η πράξη της επανεκκίνησης επιβαρύνει περισσότερο τους πόρους του συστήματος, καθώς οι εργασίες παρασκηνίου που εκτελούνται από τις εφαρμογές που τερματίστηκαν πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή.

Στο Android 14, όταν μια εφαρμογή καλεί αυτή τη λειτουργία, το σύστημα θα της επιτρέπει πλέον να τερματίζει μόνο τις δικές της διεργασίες παρασκηνίου. Ακόμα και αν η εφαρμογή στοχεύει σε παλαιότερη έκδοση Android και στέλνει το συγκεκριμένο όνομα πακέτου μιας εφαρμογής προς κλείσιμο, αυτό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι πλέον δυνατό μόνο από εφαρμογές συστήματος που κατέχουν το δικαίωμα να τερματίζουν οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή εκτός από τον εαυτό τους.

Αυτή η αλλαγή API υπήρχε ήδη στο Android 14 DP1, αλλά η τεκμηρίωση για την αλλαγή έγινε μόλις τώρα διαθέσιμη με το DP2. Στην τεκμηρίωση, η Google δηλώνει ευθέως ότι δεν είναι δυνατό για μια third-party εφαρμογή να βελτιώσει τη μνήμη, την ισχύ ή τη θερμική συμπεριφορά μιας συσκευής Android. Επιπλέον, λέει ότι το Android είναι σχεδιασμένο να διατηρεί τις εφαρμογές στην προσωρινή μνήμη στο παρασκήνιο και να τις τερματίζει αυτόματα όταν το σύστημα χρειάζεται μνήμη και οι προγραμματιστές εφαρμογών task killer θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η εφαρμογή τους συμμορφώνεται με την πολιτική του Google Play κατά των παραπλανητικών ισχυρισμών.

Η Google επιβάλλει ουσιαστικά την κατάργηση αυτών των παραπλανητικών εφαρμογών και είναι ωραίο να βλέπουμε ότι η εταιρεία δεν μασάει τα λόγια της όταν αντιμετωπίζει τη συμπεριφορά αυτών των app. Το Play Store μπλόκαρε πάνω από ένα εκατομμύριο εφαρμογές μόνο το 2021 για παραβίαση των πολιτικών, οπότε ελπίζουμε ότι αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση των εφαρμογών ενίσχυσης της απόδοσης, στο μέλλον.

πηγή: techmaniacs.gr