Η ημερομηνία-ορόσημο για την απελευθέρωση της κυκλοφορίας προς την επαρχία και το άνοιγμα δημοτικών κι εκκλησιών

Η διπλή προειδοποίηση των Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά για τους κανόνες υγιεινής και αυτοπροστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν από αύριο, όταν και θα αρχίσει σταδιακά η άρση της καραντίνας και το «κρίσιμο επόμενο 15νθήμερο» αποτυπώνουν το κλίμα που υπάρχει και στο Μέγαρο Μαξίμου.


Ειδικά ο Τσιόδρας επιβεβαίωσε το πλάνο της κυβέρνησης όσον αφορά στη μετάβαση στη νέα κανονικότητα: «Θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε καθημερινά την εικόνα της νόσου κι αν χρειαστεί να παρεμβαίνουμε, θα παρεμβαίνουμε για να ελεγχθεί η επιδημία», είπε χαρακτηριστικά, δίχως να αποκλείσει ένα νέο lockdown – έστω και σε τοπικό επίπεδο – εάν τα κρούσματα σημειώσουν μεγάλη αύξηση.


Ορόσημο η 18η Μαΐου

Τούτων δοθέντων, το πρώτο και σημαντικότερο ορόσημο για το σχέδιο της επιστροφής στη «νέα κανονικότητα» είναι η 18η Μαΐου. Όταν δηλαδή θα συμπληρωθούν οι δύο πρώτες εβδομάδες της εφαρμογής του σχεδίου.

Τι θα έχει γίνει ως τότε; Θα έχουν ανοίξει τα εμπορικά καταστήματα – πλην των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων – θα έχουν επιστρέψει στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και θα επιτρέπεται η κυκλοφορία στα όρια του νομού της μόνιμης κατοικίας.

Κι εφόσον το τεστ είναι θετικό, στις 18 Μαΐου θα απελευθερωθεί η κυκλοφορία και στην επαρχία, θα επαναλειτουργήσουν όλες οι τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, ενώ θα ανοίξουν και οι εκκλησίες. Πάντοτε, όμως, με αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής υγιεινής.

Επίσης, εκείνη την περίοδο θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για το αν θα λειτουργήσουν ξανά ή όχι τα Δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία.


Γρίφος οι μάσκες

Ο… γρίφος από αύριο – κι ενώ φεύγουν από τη ζωή μας τα SMS στο 13033 και οι βεβαιώσεις μετακίνησης – είναι οι μάσκες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση χτίζει επικοινωνιακή στρατηγική για τη χρήση της μάσκας, η οποία θα είναι το συστατικό στοιχείο για το σχέδιο «Μένουμε Ασφαλείς» που διαδέχεται το «Μένουμε Σπίτι» και την επιτυχία του.

Τα πρώτα σποτάκια «ανέβηκαν» στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης του πρωθυπουργού, ενώ ο Χαρδαλιάς δήλωσε πως η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα Μέσα Μεταφοράς, τα ταξί, τα ασανσέρ, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα.

Συνεπώς, στα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα είναι υποχρεωτική μόνο για τους εργαζομένους κι όχι για τους πολίτες, όπως επίσης και για όπου χρησιμοποιείται υποχρεωτικά και από τους πολίτες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιβάλλεται και το πρόστιμο των 150 ευρώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ενώ ο Χαρδαλιάς, εξηγώντας για ποιο λόγο υπάρχουν αντιφάσεις ακόμη και στις οδηγίες για τη χρήση της μάσκας, επισήμανε πως «και οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά και δεν μπορούν να υπάρχουν καθολικές απαντήσεις από την αρχή της κρίσης σε θέματα που όλος ο κόσμος ψάχνεται κι αναζητεί λύσεις και κρίνεται καθημερινά».