Σύψας: Η κατάσταση με τον κορονοϊό θα αλλάξει επικίνδυνα αν δεν προλάβουμε το Φθινόπωρο

Δύσκολη εποχή προμηνύεται επιδημιολογικά το Φθινόπωρο για την Ελλάδα, αν μέχρι το τέλος Αυγούστου δεν έχουν αποδώσει όπως υπολογίζεται, τα νέα μέτρα που έχει επιβάλλει από τις αρχές του μήνα μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, για να “φρενάρει” την αυξητική πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού.


Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, τα αποτελέσματα από την σωστή τήρηση των μέτρων προστασίας θα αρχίσουν να φαίνονται στο τέλος του μήνα, για αυτό χρειάζεται από όλους ιδιαίτερη προσοχή:

“Έχουμε μεγάλη επιβάρυνση της επιδημίας τον μήνα Αύγουστο ειδικά από τα μέσα του μήνα και μετά. Η εικόνα εξελίσσεται και θέλουμε να πιστεύουμε πως εφόσον αποδώσουν τα νέα μέτρα, που έλαβε η κυβέρνηση, πως η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί μέχρι το τέλος του μηνός. Τότε υπολογίζεται πως θα έχουμε την επίδραση των μέτρων που ελήφθησαν από τις αρχές Αυγούστου και μετά. Αν τηρηθούν όλα σωστά τότε και μόνο ίσως αλλάξει κάπως η κατάσταση”.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο αυτό θεωρείται το καλό σενάριο στην όλη υπόθεση καθώς “υπάρχει και το κακό που θέλει την αύξηση των κρουσμάτων, οπότε η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική. Εχθές είχαμε 260 νέα κρούσματα προχθές 150, υπάρχει μια διακύμανση ακόμα που δεν μας δίνει μια σαφή τάση της επιδημίας. Θα έλεγα πως πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα, ώστε να δούμε πως τείνει να εξελιχθεί ο ιός”


Κομβική εποχή το Φθινόπωρο 

“Το φθινόπωρο αν δεν προλάβουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση τώρα, δυστυχώς θα γίνει μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα γιατί θα έχουμε πολλούς παράγοντες μαζί που θα ευνοούν την επιδημία. Θα έχουμε ακόμα τουρισμό, θα ανοίξουν τα σχολεία, οι θερμοκρασίες σίγα σιγά θα πέφτουν και ο κόσμος θα επιστρέφει από τις διακοπές του. Όλα αυτά μαζί είναι ικανά να αλλάξουν επικίνδυνα την κατάσταση με την επιδημία, για αυτό και θεωρώ πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, ώστε όλοι να δώσουμε έμφαση στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας, που όλοι γνωρίζουμε”.

Κίνδυνος με την αυξητική τάση του ιού στους νέους

“Όπως έχουν διαμορφωθεί οι αριθμοί των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία είναι ανησυχητικοί αυτοί την στιγμή, ωστόσο όχι εξαιρετικά γιατί τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν νοσούν βαρέως, όπως οι ηλικιωμένοι. Το πρόβλημα είναι πως αν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση στους νέους ανθρώπους, κάποια στιγμή θα νοσήσουν και οι ηλικιωμένοι, καθώς και όλες οι ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα ώστε να μην επιβαρυνθεί το σύστημα. Ο μεγάλος μας φόβος πάντα είναι οι κλειστές δομές, όπως είναι τα γηροκομεία, οι καταυλισμοί, οι δομές μεταναστών ακόμα και τα ίδια τα νοσοκομεία γιατί μπορεί να υπάρξει συρροή κρουσμάτων, η οποία θα αλλάξει δραματικά τα δεδομένα”.

Πηγή : newsit.gr