Η «κρυμμένη» πόλη της Ελβετίας και η μυστηριώδης «εμμονή» της με τον αριθμό 11

Η πόλη Σόλοτουρν είναι ένας ιδιαίτερος τόπος γεμάτος ιστορία και με μία «εμμονή» στον αριθμό 11.

Βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε από τους Ρωμαίους πριν 2.000 χρόνια, αλλά σήμερα έχει σχεδόν ξεχαστεί τόσο από τους Ελβετούς, όσο και από τους τουρίστες.

Ο αριθμός 11 βρίσκεται παντού και δεν πρόκειται για σύμπτωση… Στην πόλη βρίσκονται 11 εκκλησίες11 παρεκκλήσια11 σιντριβάνια11 πύργοι και 11 μουσεία! Η παρουσία του αριθμού σε όλη την πόλη, μάλιστα, επιβιώνει από τον 15ο αιώνα.

Το εντυπωσιακότερο ίσως παράδειγμα της «εμμονής» με το 11 είναι ένα ρολόι τοίχου που… λείπει ο αριθμός 12! Σίγουρα, για τους περαστικούς φαίνεται κάτι… περίεργο και λάθος. Όμως, δεν έχει γίνει από ατύχημα στην κατασκευή του. Δεν πρόκειται για ένα ρολόι που απλά δείχνει την ώρα, αλλά για το «κλειδί» στην ιστορία αυτού του ιδιαίτερου τόπου.

st ursus cathedral 780022 1280

Σύμφωνα με κάτοικο της πόλης που μίλησε στο BBC, ο αρχιτέκτονας είχε εντολή από την κυβέρνηση «να συμπεριλάβει τον αριθμό 11. Κι έτσι έκανε. Παντού. Ακόμη και η Αγία Τράπεζα είναι φτιαγμένη από 11 διαφορετικά είδη μαρμάρου» αναφέρει η Therese Stählin.

Όλοι γνωρίζουν την παραπάνω ιστορία, αλλά κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί γιατί ο τόπος «εθίστηκε» τόσο πολύ στον συγκεκριμένο αριθμό και ήθελε να τον συμπεριλάβει σε όλες τις γωνιές του.

Λαϊκός μύθος μιλάει για «μαγικά ξωτικά» που έρχονταν από το κοντινό βουνό Weissenstein για να ενθαρρύνουν όλους αυτούς που εργάζονταν σκληρά, αλλά ποτέ τους δεν ευημέρησαν. Έτσι, η υιοθέτηση του αριθμού 11 ή αλλιώς «elf» στη γερμανική γλώσσα (σ.σ. που σημαίνει ξωτικό), ήταν ένας τρόπος των κατοίκων να τιμήσουν τους «σωτήρες» τους.

Μία πιο… λογική εξήγηση σχετίζεται με τη Βίβλο, καθώς πολλοί ντόπιοι υποστηρίζουν πως το 11 είναι«ιερός» αριθμός αλλά και προφητικός. Στην αριθμολογία το 11 θεωρείται πως είναι το πιο ευκολονόητο νούμερο και συχνά έχει να κάνει με την πίστη και την τηλεπάθεια.

Αν η θρησκεία είναι ένα σκέλος του αριθμολογικού DNA της πόλης, η γεωπολιτική είναι ένα άλλο. Το 1481 η Σόλοτουρν έγινε το 11ο καντόνι της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και έως τον 16ο αιώνα είχε χωριστεί σε 11 προτεκτοράτα.

Η πρώτη φορά που αναφέρθηκε το 11, ήταν το 1252 όταν στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο της πόλης εξελέγχθηκαν 11 άτομα!

Για παραπάνω από 500 έτη, η Σόλοτουρν έχει δημιουργήσει μία αξιοσημείωτη σχέση με τον αριθμό 11και όπως εύστοχα αναφέρει και το BBC είναι τόσα πολλά τα σημάδια, για να ‘ναι μία απλή σύμπτωση.

πηγή: cnn.gr