Η NASA αλλάζει τις στολές των αστροναυτών για πρώτη φορά σε 40 χρόνια και πληρώνει 3.5 δισεκατομμύρια

Επτά ημέρες μετά το τέλος της εβδομάδας μόδας του Παρισιού, η NASA παρουσίασε την στολή των αστροναυτών που θα αντικαταστήσει αυτήν που χρησιμοποιείτο για 40 χρόνια. To project θα κοστίσει 3.5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ΝΑSA αναπτύσσει διαρκώς νέα -πανάκριβα- εργαλεία, για να εξερευνήσει το σύμπαν, εν τούτοις στις στολές των αστροναυτών υστερούσε.

Για την ακρίβεια, χρησιμοποιούσε την ίδια τεχνολογία για 40 χρόνια.

Το 2019 είχε παρουσιάσει ένα πρωτότυπο που θα πρόσφερε μεγαλύτερη ευελιξία στο περπάτημα, το σκύψιμο και τις στροφές.

Είχε ειπωθεί πως οι αστροναύτες δεν θα κινούνταν πια στην επιφάνεια της Σελήνης “σαν λαγουδάκια, όπως οι Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Άλντριν. Θα μπορούν να περπατούν στην επιφάνεια του φεγγαριού”.

Είχε προκύψει όμως, ένα θεματάκι μετά τη γενική επιθεώρηση που έγινε το 2021: διαπιστώθηκε πως οι στολές δεν θα ήταν έτοιμες πριν τον Απρίλιο του 2025. Δεν θα προλάβαιναν δηλαδή, να τις φορέσουν τα μέλη του πληρώματος του Artemis III. Θα είναι η δεύτερη πρώτη επανδρωμένη του προγράμματος. Η πρώτη θα αναχωρήσει το 2024, αλλά οι αστροναύτες δεν θα βγουν από την κάψουλα.

 

Οι νέες στολές είναι και οι πρώτες που δεν ‘ράβει’ η NASA

Έτσι ζητήθηκαν προσφορές από τις νέες εμπορικές διαστημικές επιχειρήσεις, που “θα μπορούσαν να παρέχουν βασικά εξαρτήματα ταχύτερα και φθηνότερα από ό,τι θα μπορούσε να αναπτύξει η ίδια”, όπως γράφουν οι New York Times.

Τον Ιούνιο του 2022 οι μόλις δυο που δήλωσαν ενδιαφέρον (Axiom και Collins Aerospace) κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις ιδέες τους.

Ο νικητής θα έπαιρνε 3.500.000.000 δολάρια, έως το 2034 για να δημιουργήσει τη νέα γενιά στολών.

Τρεις μήνες μετά, η Axiom πήρε την πρώτη δόση (228.000.000 δολάρια) για να αρχίσει να… ράβει αυτό που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 15/3 στο Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον.

Ο Τζέιμς Στάιν, αρχιμηχανικός της στολής, παρουσίασε τον σεληνιακό εξοπλισμό και έδειξε πόσο εύκολο θα είναι πια να κινηθούν -έως και να καθίσουν οκλαδόν- οι αστροναύτες.

Όπως είπε, η μεγάλη διαφανής ‘φούσκα’ γύρω από το κεφάλι παρέχει ευρεία ορατότητα καθώς και φωτισμό ”κάτι που θα είναι σημαντικό όταν οι αστροναύτες μπουν σε σκιασμένους κρατήρες κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο”, όπου η NASA ελπίζει να μελετήσει τον πάγο του νερού στο κάτω μέρος των ψυχρών, σκιασμένων κρατήρων.

Διαθέτει επίσης, βάση για κάμερα υψηλής ευκρίνειας.

Φοριέται και βγαίνει από ένα άνοιγμα στο πίσω μέρος.

“Οι αστροναύτες θα βάζουν τα πόδια, μετά τα χέρια και τέλος όλη την στολή. Τότε θα κλείνει το κενό” εξήγησε ο Ράσελ Ράλστον, αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος για δραστηριότητες εκτός οχημάτων στο Axiom Space.

Στο πίσω μέρος υπάρχει και κάτι που μοιάζει με σακίδιο. Περιέχει το σύστημα υποστήριξης ζωής. “Σκεφτείτε μια φιάλη οξυγόνου και ένα κλιματιστικό, σε μια συσκευή”.

Οι νέες στολές θα είναι και πιο κοντά στα μέτρα των αστροναυτών, κάτι που δεν ίσχυε για εκείνες που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

“Έχουμε διαφορετικά μεγέθη στοιχείων -ένα μεσαίο, μεγάλο και μικρό, αν θέλετε- που μπορούμε να τα ανταλλάξουμε με διαφορετικά εξαρτήματα. Στη συνέχεια, σε καθένα από αυτά τα μεγέθη, έχουμε επίσης τη δυνατότητα προσαρμογής σε κάθε αστροναύτη -στο μήκος των ποδιών και των χεριών κ.α.”.

Διευκρινίστηκε πως το πρωτότυπο δεν θα είναι ακριβώς αυτό που θα πάει στη Σελήνη.

Οι πραγματικές στολές θα είναι λευκές και όχι σκούρου χρώματος, ώστε να αντανακλούν τη θερμότητα από το ηλιακό φως αντί να την απορροφούν.

Το υπάρχον εξωτερικό κάλυμμα προστατεύει τα εσωτερικά τμήματα από γρατσουνιές ή ζημιές κατά τη διάρκεια της δοκιμής εδάφους.

Στο φεγγάρι, η στολή θα έχει ένα εξωτερικό στρώμα μόνωσης, ώστε να προστατεύει τον αστροναύτη από ακραίες θερμοκρασίες, ακτινοβολία και σκόνη.

πηγή: Νίκη Μπάκουλη / news247.gr