Η νέα «γαλάζια» εποχή του παράκτιου μετώπου της Αθήνας

Κάτι παραπάνω από αναγκαίες για την αναβάθμιση των νοτίων προαστίων της Αθήνας ήταν οι αναπλάσεις και η δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου αλλά και πολιτισμού. Με μια σειρά από φιλόδοξα έργα -ορισμένα έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται και άλλα βρίσκονται ακόμα στα σχέδια- το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας δείχνει να αλλάζει, εξασφαλίζοντας νέες προοπτικές για τις περιοχές και τους κατοίκους της αλλά και νέα σημεία ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες της.

Πειραιάς

Σε έναν μεγάλο και φιλόξενο χώρο αναψυχής για κατοίκους και επισκέπτες φιλοδοξεί να μεταμορφωθεί το γραφικό Μικρολίμανο, με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, πιο πλατιά πεζοδρόμια και χώρους πρασίνου, ενώ παράλληλα θα απομακρυνθούν οι αυθαίρετες κατασκευές.

Μικρολίμανο

Δέλτα Φαλήρου

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά έργα στον Φαληρικό Όρμο. Η λεωφόρος Ποσειδώνος θα μετακινηθεί κατά 90 μέτρα προς τη θάλασσα και τη θέση της κατεδαφισμένης λεωφόρου, θα «λάβει» παράκτιο άλσος. Με την τμηματική υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος, τα «αποκλεισμένα» προάστια της Καλλιθέας και του Μοσχάτου θα αποκτήσουν πρόσβαση στη θάλασσα, φέρνοντας μνήμες από την αίγλη της παλαιάς παραλίας του Φαλήρου.

Φάληρο

Άλιμος

Το νέο πρόσωπο της μεγαλύτερης μαρίνας των Βαλκανίων βρίσκεται προ των πυλών στον Άλιμο, η οποία θα πλαισιώνεται από εμπορικούς και επαγγελματικούς χώρους, καταστήματα εστίασης και εγκαταστάσεις ναυταθλητισμού. Και εδώ στόχος είναι η δημιουργία ενός περιφερειακής εμβέλειας πυρήνα αναψυχής, ο οποίος θα προσφέρει υπηρεσίες κορυφαίου επιπέδου στους επιβάτες των σκαφών αλλά και σε επισκέπτες.

Μαρίνα Αλίμου

Ελληνικό

Λέγεται ότι το πιο φιλόδοξο σε οικονομικό και κατασκευαστικό επίπεδο, η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, είναι το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή μητροπολιτικού πάρκου, ξενοδοχείων, καζίνο, χώρων κατοικίας, γραφείων και εμπορικών κέντρων. Ωστόσο, το συγκεκριμένο έργο δεν αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο τρέχον έτος.

Γλυφάδα

Τα «Αστέρια» της Γλυφάδας θα αποκτήσουν νέο πρόσωπο, σύμφωνα με το φιλόδοξο σχέδιο εκσυγχρονισμού της ξενοδοχειακής μονάδας. Υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και με αυστηρές προϋποθέσεις για την αξιοποίηση και ανάδειξη των σημείων με σημαντική αρχαιολογική αξία, το έργο αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2020.

Βούλα

Οι δύο ακτές της Βούλας, παραμελημένες τα τελευταία χρόνια, θα οδηγηθούν προς ανάπλαση με όρους ήπιας ανάπτυξης. Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων (γήπεδα βόλεϊ και τέννις), χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, έναν υπερσύγχρονο θερινό κινηματογράφο, πισίνα, εστιατόριο και ένα πεντάστερο camping.

Βουλιαγμένη

Πολύ πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, στον θρυλικό «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, το οποίο ήδη συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου για το 2019. Στόχος της διοίκησής του είναι να γίνει οδηγός και ορόσημο για τα ξενοδοχεία πολυτελείας στη χώρα αλλά και ο κορυφαίος προορισμός πολυτελείας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Έως το καλοκαίρι του 2020 θα ολοκληρωθεί και η ανακαίνιση της παραλίας, με νέες υποδομές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Βουλιαγμένη

Νέος ποδηλατόδρομος

Παράλληλα και στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, η Περιφέρεια Αττικής εξετάζει την κατασκευή ενός ποδηλατοδρόμου από το Φάληρο έως τη Βάρκιζα, «όνειρο» πολλών ετών για τους δήμους των νοτίων προαστίων, ο οποίος θα διευκολύνει την προσβασιμότητα από την πόλη προς τη θάλασσα χωρίς να επιβαρύνει την κυκλοφορία.

πηγή: naftikachronika.gr