Η στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου που προκάλεσε το φονικό τσουνάμι

Μία ακόμη ανείπωτη τραγωδία βιώνει η πολύπαθη Ινδονησία, μετά το φονικό τσουνάμι που έπληξε τα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα, κόβοντας το νήμα της ζωής τουλάχιστον 281 ατόμων.

Βίντεο μάλιστα από τη στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα («το Παιδί του Κρακατόα»), η οποία προκάλεσε το ορμητικό κύμα που «κατάπιε» τα πάντα στο πέρασμά του, έφερε στο φως της δημοσιότητας ο «Guardian», προκαλώντας δέος και ανατριχίλα.

Ο ήχος και τα πλάνα τρομάζουν, ενδεικτικό του πόσο αδύναμος φαντάζει ο άνθρωπος, μπροστά στη μανία της φύσης.

Οι εικόνες της έκρηξης μια μέρα πριν από την τραγωδία, αλλά και τις ώρες που ακολούθησαν μετά την καταστροφή, καταγράφηκαν από μέλη του Φορέα Διατήρησης Φυσικών Πόρων της Ινδονησίας.

Υπενθυμίζεται ότι το 1883, η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα αποτέλεσε μια από τις χειρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία καθώς έχασαν τη ζωή τους περίπου 36.000 άνθρωποι. Η ηφαιστειακή τέφρα έφτασε τότε ακόμα και στην αμερικανική ήπειρο, ενώ η γεωμορφολογία των νησιών αυτών άλλαξε και το ηφαίστειο Κρακατόα εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα.

Ωστόσο, γύρω στο 1930 ένα νέο νησί εμφανίστηκε περίπου στην ίδια τοποθεσία, με ένα ηφαίστειο που συνεχίζει να ανεβαίνει κάθε χρόνο. Στην Ινδονησία βαφτίστηκε «Anak Krakatau», που σημαίνει ο «γιος του Κρακατόα»…

πηγή: cnn.gr