Η τελευταία μέρα ποδοσφαίρου: Η εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ της 25ης Οκτωβρίου 1940

Η τελευταία Κυριακή ειρήνης για την Ελλάδα του 1940 ήταν η 27η Οκτωβρίου. Ήταν η τελευταία Κυριακή που έγιναν και ποδοσφαιρικοί αγώνες. Η μακριά νύχτα του πολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου, αργότερα, θα ανέστειλαν τα πρωταθλήματα για κάτι λιγότερο από δέκα χρόνια.

Εκείνη τη Κυριακή του 1940 έγιναν αγώνες για το Κύπελλο Πόλεων. Τι ήταν αυτό; Οι μικτές ομάδων των μεγάλων πόλεων έπαιζαν μεταξύ τους και το τέλος ο νικητής έπαιρνε το τρόπαιο. Ενδιάμεσα ο κόσμος είχε πληρώσει εισιτήριο και οι ποδοσφαιρικές ενώσεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά κατά κύριο λόγο.

Εφημερίδα «Πρωία»

Βέβαια δεν έλειψαν και τα επεισόδια. Στη Δράμα στον αγώνα του Άρη Δράμας με την ΑΕ Καβάλας (1-0) οι παίκτες της δεύτερης χτύπησαν τον διαιτητή επειδή θεωρούσαν ότι τους αδίκησε!

Τι αγώνες όμως έγιναν εκείνο το μεσημέρι, το τελευταίο χωρίς πόλεμο;

*Στη Λεωφόρο η Μικτή Αθηνών νίκησε με 6-1 τη Μικτή Βόλου 

Εφημερίδα «Μακεδονία»

*Στη Πάτρα, η Μικτή Πειραιά νίκησε 3-1 τη Μικτή Πάτρας.

Στη Θεσσαλονίκη έγιναν αγώνες για το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Μακεδονίας. Στο γήπεδο του Ηρακλή στις Σκαμνιές ο «γηραιός» νίκησε 1-0 τον Μ.Αλέξανδρο και στο γήπεδο του ΠΑΟΚ ο Άρης με 4-0 τη ΜΕΝΤ.

Εφημερίδα «Ασύρματος»
Σε άλλους αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων:

Αθήνα: Ολυμπιάς – Δάφνη 2-1, Πανερυθραϊκός – Ελληνορωσσικός 4-3.

Πειραιάς: Πανελευσινιακός – Νεάπολη 6-0, Φίλαθλοι- Φαληρικός 2-0, Φαληρική – Α.Ο.Παλαιάς Κοκκινιάς 2-1

Κομοτηνή: ΑΕ Κομοτηνής – Ασπίδα Ξάνθης 5-2

Η εφημερίδα Αθλητισμός ήταν η καλύτερη της εποχής. Κυκλοφορούσε τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή) και ήδη είχε έξι χρόνια ιστορίας. Το τελευταίο προπολεμικό φύλλο κυκλοφόρησε στις 25 Οκτωβρίου. Τα γεγονότα του πολέμου την πρόλαβαν και δεν μπόρεσε να τυπωθεί και να κυκλοφορήσει την Δευτέρα, πρώτη μέρα του πολέμου.