Καιρός: Πνίγηκε η Κρήτη! Εικόνες της «βουλιαγμένης» Σητείας από ψηλά (video)

Αποκαλυπτικό είναι το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και δείχνει το μέγεθος της καταστροφής που έζησαν οι κάτοικοι της Σητείας εξαιτίας των συνεχόμενων βροχοπτώσεων.

Όλη η πόλη έχει μετατραπεί σε μία τεράστια… «λίμνη» ενώ οι φορείς έχουν ξεκινήσει τις καταγραφές των ζημιών.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την πυροσβεστική υπηρεσία, σήμερα έχουν κληθεί να απεγκλωβίσουν και να μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία: 11 ανθρώπους στη Σητεία, 11 ανθρώπους στα Πιλαλλήματα του Μακρύ Γιαλού και έναν οδηγό που κινούνταν στο Τζερμιάδω Λασιθίου! Συνολικά δηλαδή 23 άνθρωποι κινδύνευσαν!

Αρκετά σημεία του επαρχιακού δικτύου παραμένουν κλειστά εξαιτίας των καθιζήσεων αλλά και των κατολισθήσεων ενώ η πυροσβεστική προχωρά σε δεκάδες αντλήσεις υδάτων σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Πολλές αγροτικές καλλιέργειες έχουν πάθει ανεπανόρθωτες ζημιές με τους παραγωγούς να περιμένουν να περάσει η… μπόρα για να δουν το μέγεθος της καταστροφής.

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται αν δεν υπάρχει ανάγκη.

Μετακίνηση με… βάρκες!

Πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, εγκλωβισμένοι κάτοικοι και άνθρωποι σε απόγνωση στη Σητεία. Η στάθμη του νερού στο Μακρύ Γιαλό ανέβηκε τόσο, ώστε οι δρόμοι θύμιζαν… Βενετίας και το νερό έφτανε μέχρι το γόνατο, για όσους δεν φοβήθηκαν να βγουν στο δρόμο.

Μία βάρκα στο δρόμο! ΦΩΤΟ από «Sitia on line»

Στον Καλαμοκανιά Μακρύ Γιαλού σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής σπίτια πλημμύρισαν, οι κάτοικοι ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια και αυτό που τους συνέστησαν είναι εφόσον υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το νερό μπήκε σε σπίτια και χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν ακόμα και μικρά παιδιά.

Στα Πλιμαλήματα Σητείας έγινε επιχείρηση διάσωσης 6 ανθρώπων, οι οποίοι χρειάστηκε να ανέβουν σε ταράτσες για να σωθούν!

Αυτά τα ζώα σώθηκαν από τη μανία του καιρού – ΦΩΤΟ από εφημερίδα «Σητειακά»
Πλημμύρισε ο ποταμός Παντέλης

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σητείας κ.Πατεράκη σε ολόκληρο το δήμο Σητείας παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα όπως Ζάκρο, Κουρεμένο, Παλαίκαστρο κλπ.Ο ποταμός Παντέλης που βρίσκεται στα όρια της Σητείας έχει πλημμυρίσει με αποτέλεσμα τα νερά να μπει σε σπίτια, καταστήματα και δύο ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με το δήμαρχο η παραλία είχε καθαριστεί 3 φορές από τα φερτά υλικά αλλά χωρίς αποτέλεσμα καθώς το νερό βρίσκεται 1 μέτρο πάνω από κοίτη. Σύμφωνα με τον κ. Πατεράκη στον Γούδουρα μετά από πολλά χρόνια ο ποταμός πλημμύρισε με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί μια ηλικιωμένη στο σπίτι της και να της προσφερθεί βοήθεια.

Στο χωριό Τουρτούλοι ένα σπίτι καλύφθηκε με χώματα λόγω κατολίσθησης ωστόσο τα μηχανήματα δεν μπόρεσαν να παρέμβουν. Τέλος δύσκολη είναι και η μετακίνηση στο οδικό δίκτυο αφού σε τρία σημεία του ΒΟΑΚ καταγράφηκαν προβλήματα και καταγράφονται συνεχεία καταπτώσεις βράχων.

Πηγή:  newsit.gr / cretapost, neakriti