Καλό μήνα με… ακριβότερο καφέ – Στο 24% επανέρχεται ο ΦΠΑ

Παραμένει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ για delivery και take away
Ακριβότερος είναι από σήμερα Δευτέρα 1η Ιουλίου ο σερβιριζόμενος καφές στα καταστήματα εστίασης, λόγω της επαναφοράς του συντελεστή ΦΠΑ στο 24%. Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% θα ισχύει στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται ο καφές, το κακάο, το τσάι και το χαμομήλι.

Οι επιχειρηματίες, που ήδη αντιμετωπίζουν τις μεγάλες αυξήσεις στη διεθνή τιμή του καφέ, δηλώνουν πως δεν μπορούν να απορροφήσουν και την αύξηση του φόρου και είναι αναγκασμένοι να τη μετακυλήσουν στους πελάτες τους.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ:

1. Με τις διατάξεις των άρθρων 53 του ν. 5073/2023 (Α’ 204) και 102 του ν. 5079/2023 (Α’215) τροποποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι παράγραφοι 51 του κεφαλαίου Α’ και 6 του Κεφαλαίου Β’ του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ έτσι ώστε να εφαρμόζεται:

μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στα μη αλκοολούχα ποτά, χωρίς προσθήκη αλκοόλης σε οποιαδήποτε αναλογία (Δ.Κ. ΕΧ 2202) και στα αεριούχα νερά της Δ.Κ. 2201 (Δ.Κ. ΕΧ 2201), χωρίς να τίθεται χρονικός περιορισμός για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή στα είδη αυτά
μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων, με ρητή αναφορά ότι, κατ’ εξαίρεση, εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής 13% έως και την 30ή Ιουνίου 2024 αποκλειστικά στη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων από τις επιχειρήσεις αυτές. Με την εγκύκλιο Ε.2002/2024 του Διοικητή της ΑΑΔΕ κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ως άνω διατάξεις και δόθηκαν διευκρινίσεις για την εφαρμογή αυτών.

2. Επιπροσθέτως, με την εγκύκλιο Ε. 2005/2024 του Διοικητή της ΑΑΔΕ διευκρινίστηκε πως:

εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων (συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων) από τις επιχειρήσεις εστίασης προς τους πελάτες τους στην περίπτωση που τα αγαθά αυτά δεν αποτελούν μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης, την παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away ή delivery) εφαρμόζεται, κάθε φορά, ο οικείος συντελεστής ΦΠΑ του Κεφαλαίου Α’ «ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ.

3. Ενόψει των ανωτέρω επισημαίνεται ότι:

-Από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.

-Εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων καθώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών τα οποία περιλαμβάνονται στην περ. 51 του Κεφαλαίου Α’ του παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ καθώς επίσης και όταν η παράδοση αυτών από τις επιχειρήσεις εστίασης προς τους πελάτες τους δεν αποτελεί μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης.

πηγή: dnews.gr