Καλπάζουν τα δάνεια αυτοκινήτων – Εγκρίσεις σε χρόνο «d-t» από τη Eurobank

Ψηφιακά θα γίνεται η υποβολή των δικαιολογητικών για αγορά αυτοκινήτου μέσω της Eurobank. «Τσιμπημένες» οι χορηγήσεις δανείων αυτοκινήτων και το 2019, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Νέα πλατφόρμα έγκρισης δανείων για αυτοκίνητα λανσάρει η Eurobank μέσω του δικτύου συνεργαζόμενων αντιπροσώπων, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Χάρη στο νέο, πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα υποβολής δικαιολογητικών, ο υποψήφιος αγοραστής αυτοκινήτου θα γνωρίζει σε λίγα λεπτά εάν το δάνειό του εγκρίνεται από την τράπεζα. Η αντιπροσωπεία θα σκανάρει τα δικαιολογητικά του αιτούμενου, τα οποία θα «διαβάζει» η πλατφόρμα αξιολογώντας κατά πόσο πληροί τα κριτήρια χρηματοδότησης. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, η άμεση έγκριση θα ισχύει για ένα ποσοστό των αιτούντων.

Η άμεση έγκριση του δανείου θα εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες, όπως τα ενέχυρα που έχει ο πελάτης, καθώς και τη συμπεριφορά αποπληρωμών που έχει επιδείξει στη διάρκεια της σχέσης του με τη Eurobank.

Οι dealers πριμοδοτούν το επιτόκιο

Το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της νέας καμπάνιας της Eurobank, η οποία ξεκίνησε από τρεις εμπόρους πριν από λίγες ημέρες και αναμένεται να επεκταθεί σύντομα και στο υπόλοιπο δίκτυο αντιπροσωπειών, είναι ότι το τιμολόγιο (επιτόκιο) του δανείου που θα παρέχεται στον πελάτη δεν θα είναι προκαθορισμένο (fixed).

Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί dealers επιλέγουν να πριμοδοτήσουν το επιτόκιο του δανείου προκειμένου να ενισχύσουν τις πωλήσεις της αλυσίδας τους, προσφέροντας ένα δελεαστικό δάνειο στους πελάτες τους.

«Καλπάζουν» τα δάνεια αυτοκινήτων

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσιάζουν, συγκριτικά με το σύνολο των πιστώσεων, τα δάνεια αυτοκινήτου, τα οποία μάλιστα επέδειξαν μεγάλη ανθεκτικότητα στη διάρκεια της κρίσης. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, το 2018 συντελέστηκε μια μεγάλη ανατροπή, αφού η συνολική αξία των δανείων αυτοκινήτων άγγιξε -και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε- τη στεγαστική πίστη.

Ενδεικτικά, το 2018 η Τράπεζα Πειραιώς εκταμίευσε καταναλωτικά δάνεια συνολικής αξίας 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1/3 περίπου αφορούσε σε δάνεια αυτοκινήτων. Οι εν λόγω χορηγήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% φέτος, σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας και ήδη καταγράφουν άνοδο 26% από την αρχή του έτους.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019, η αύξηση των δανείων αυτοκινήτων διατηρήθηκε σε μονοψήφια ποσοστά για τη Eurobank, η οποία κατέχει το υψηλότερο μερίδιο της αγοράς στον τομέα αυτό (35-40%), ενώ αύξηση 20% καταγράφει η Alpha Bank, σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο διάστημα.  Το μέσο ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 6.000 – 7.000 ευρώ και η εμπειρία δείχνει ότι τα δάνεια αυτοκινήτων «δεν σκάνε», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο insider.gr υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας. Ο λόγος είναι ότι οι Έλληνες έχει αποδειχθεί ότι αποπληρώνουν το δάνειο γιατί δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη διατήρηση του αυτοκινήτου τους.

Το ποσοστό ιδίων κεφαλαίων που ζητούν οι τράπεζες για αγορά αυτοκινήτου ξεκινά από 10%, αλλά η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι οι αγοραστές προκαταβάλλουν το 20-30% της αξίας του αυτοκινήτου. «Πριν από την κρίση, ένας πελάτης θα αγόραζε ένα αυτοκίνητο 25.000 ευρώ καταβάλλοντας 5.000 ευρώ, πλέον αγοράζει ένα αυτοκίνητο 15.000 ευρώ προκαταβάλλοντας το ίδιο ποσό», αναφέρει τραπεζικό στέλεχος, κάνοντας λόγο για αλλαγή κουλτούρας εκ μέρους των δανειοληπτών που επιδεικνύουν πλέον μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

πηγή: Βάσω Αγγελέτου / insider.gr