Καρότο: 5 λόγοι για να τo προσθέσουμε στη διατροφή μας

Αυτό το λαχανικό με το έντονο πορτοκαλί του χρώμα είναι το πιο διαδεδομένο λαχανικό στον κόσμο. Εύκολο στη μαγειρική, γλυκό και θρεπτικό, ταιριάζει σχεδόν με κάθε μας συνταγή και καταναλώνεται ως σνακ, σε σούπες, ακόμα και σε γλυκά.

Δεν έχει μόνο λίγες θερμίδες και νάτριο, αλλά επίσης είναι εφοδιασμένο με γενναίες δόσεις αντιοξειδωτικών και απαραίτητων βιταμινών – το κάθε ένα από τα οποία είναι αρκετά ισχυρό για να μας προστατεύσει από τις βλαβερές επιδράσεις του περιβάλλοντος. Ναι, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι πράγματι το καρότο είναι το τέλειο λαχανικό που όλοι χρειάζεται να προσθέσουμε στη διατροφή μας.

5 πειστικοί λόγοι για να τo προσθέσουμε στη διατροφή μας
1. Καλύτερη όραση

Η σύνδεση ανάμεσα σε αυτό το τραγανό λαχανικό και στην καλή όραση είναι η βιταμίνη Α. Ο οργανισμός μας φτιάχνει βιταμίνη Α από τη βήτα- καροτίνη, που φυσικά βρίσκουμε στα καρότα. Και είναι η βιταμίνη Α που δημιουργεί τη χρωστική ουσία στην κόρη των ματιών μας και μας βοηθά να προσαρμόσουμε τα μάτια μας στις αλλαγές του φωτός. Γι’ αυτό και τα καρότα είναι τόσο σημαντικά στη διατήρηση της όρασής μας και στην προστασία των ματιών μας από παθήσεις όπως καταρράκτη.

2. Δυνατότερα οστά και δόντια

Τα καρότα στην εβδομαδιαία διατροφή μας θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε την υγεία των οστών μας. Πώς; Χάρη και πάλι στη βιταμίνη Α που περιέχεται σε αυτά και βοηθά στην ανάπτυξη των οστεοβλαστών, των σημαντικών αυτών κυττάρων που βρίσκονται στη βάση κάθε νέου οστού. Επιπροσθέτως, η βιταμίνη Α μπορεί να ενισχύσει και την παραγωγή οδοντίνης, ενός σκληρού στρώματος που αναπτύσσεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια των δοντιών και τα κρατά δυνατά και υγιή.

3. Τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Έχετε αρρωστήσει με γρίπη; Επιτρέψτε στα καρότα να σώσουν την κατάσταση. Η βιταμίνη Α και πάλι ενισχύει αυτή τη φορά το ανοσοποιητικό μας: αυξάνει την λεμφοκυτταρική απόκριση κατά των αντιγόνων που προκαλούν την γρίπη και κρατά υγρές της βλεννογόνους μεμβράνες του στόματος, της μύτης και των πνευμόνων. Με αυτό τον τρόπο, όταν καταναλώνουμε καρότα δυσκολεύουμε τα μικρόβια στο να εισέλθουν στον οργανισμό μας.

4. Βελτιωμένες γνωστικές λειτουργίες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα καρότα μπορούν να οξύνουν τον νου μας. Οι ρετινοειδείς ουσίες που βρίσκονται σε αυτά έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα μονοπάτια επικοινωνίας του ιππόκαμπου, του γνωστικού κέντρου του εγκεφάλου μας που καθοδηγεί τη μάθηση και τη γνώση. Γι’ αυτό το λόγο οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει κάποιες αλλαγές σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μετά από έλλειψη επαρκών ρετινοειδών.

5. Μειωμένο κίνδυνο καρκίνου

Τα καρότα αποτελούν πλούσια πηγή βήτα – καροτίνης, της ουσίας από την οποία δημιουργείται, όπως προαναφέραμε, η βιταμίνη Α. Η βήτα – καροτίνη τυχαίνει να είναι και ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Προστατεύοντας τα κύτταρά μας από την οξειδωτική βλάβη των ελεύθερων ριζών, φαίνεται να έχει προστατευτικές αντικαρκινικές ιδιότητες. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βήτα καροτίνης προλαμβάνουν κατά του καρκίνου, αλλά ορισμένες μελέτες ισχυρίζονται ότι η φυσική καροτίνη μπορεί. Άλλος ένας σημαντικός λόγος για να καταναλώνουμε αυτά τα νόστιμα, γλυκά λαχανικά.

πηγή: enallaktikidrasi.com