Κεκλεισμένων των θυρών οι λειτουργίες στις εκκλησίες λόγω κορονοϊού

Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα.


Ο κύβος ερρίφθη και το φετινό Πάσχα στις εκκλησίες θα είναι χωρίς πιστούς και με τον ελάχιστο λειτουργό – προσωπικό, όπως προβλέπει η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Δευτέρας.Ειδικότερα, η ΚΥΑ προβλέπει:

α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα.


Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.Η ΚΥΑ εκδόθηκε από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας και αφορά τη Μεγάλη Εβδομάδα και μέχρι τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα (από 12.04.2020 έως και 20.4.2020).