Κι όμως, ο σκύλος σου θυμάται όλα αυτά που κάνεις

Ο καλύτερός σου φίλος δεν ξεχνά τίποτα, ποτέ. Ακόμη και τα λάθη σου.

Μπορεί να σε καταλάβει απόλυτα, να «πιάσει» τον τόνο της φωνής σου ενώ, κατά πάσα πιθανότητα (και χωρίς να θέλουμε να σε στεναχωρήσουμε) «στροφάρει» καλύτερα από εσένα. Φαίνεται όμως ότι εκτός από όλα αυτά τα μοναδικά χαρίσματα, ο σκύλος σου διαθέτει άλλη μια μοναδική ιδιότητα που, και αυτή, παίζει το δικό της ρόλο στο να τον θεωρείς τον «καλύτερο φίλο» σου: τη λεγόμενη επεισοδιακή μνήμη, την ικανότητα δηλαδή να ανακαλεί επακριβώς πολύ συγκεκριμένα γεγονότα όπως ακριβώς συνέβησαν.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια νέα έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd και ειδικότερα από μέλη της Ομάδας Συγκριτικής Ηθολογίας του Πανεπιστημίου με επικεφαλής τη Dr. Claudia Fugazza.

Για να καταλήξουν στη συγκεκριμένη διαπίστωση, η Fugazza και η ομάδα της χρησιμοποίησαν ένα από τα κλασσικά παιχνίδια που παίζουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων με το αγαπημένο τους τετράποδο, το «Κάνε ό,τι κάνω», κατά το οποίο (και όπως ακριβώς υποδηλώνει το όνομά του) ο εκάστοτε «κοπρίτης» καλείται να επαναλάβει αυτά που μόλις έκανε το αφεντικό του.

Προκειμένου να βεβαιωθούν λοιπόν οι ερευνητές ότι οι σκύλοι διαθέτουν «επεισοδιακή μνήμη» (η οποία, όπως εξηγεί η Fugazza στην έρευνα «περιγράφει ιδανικά τη διαφορά μεταξύ του “θυμάμαι” και “γνωρίζω εις βάθος”») οι ερευνητές μάζεψαν 17 σκύλους που ήταν εκπαιδευμένοι στο να παίζουν το προαναφερθέν παιχνίδι και τους έδειξαν μια σειρά εντελώς άσχετων μεταξύ τους ενεργειών, όπως για παράδειγμα να ακουμπούν το πάνω μέρος μιας ομπρέλας ή να μυρίσουν ένα φάκελο γεμάτο φωτογραφίες.

Αφού λοιπόν υπέδειξαν τις συγκεκριμένες ενέργειες στους σκύλους κι εν συνεχεία τους άφησαν στην ησυχία τους για πολλές ώρες, οι ερευνητές κατόπιν ζήτησαν από τα τετράποδα να επαναλάβουν κάποιες από τις ενέργειες που τους είχαν υποδείξει ώρες πιο πριν, δίνοντάς τους την σχετική εντολή. Μια «αποστολή» που όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες σκύλοι κατάφεραν να φέρουν εις πέρας με ιδιαίτερη επιτυχία.

Το συμπέρασμα; Όπως εξηγεί το μέλος της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Adam Miklosi, «φαίνεται πως τελικά οι σκύλοι μπορούν να θυμηθούν κάποια ενέργεια του ιδιοκτήτη τους, ακόμη κι αν από αυτή έχουν περάσει εικοσιτέσσερις ώρες».

Περισσότερα ενδιαφέροντα στο ιδιαίτερα διαφωτιστικό βίντεο που ακολουθεί.

πηγή: Πολυχρόνης Δρακάκης / gr.askmen.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here