Κίνα: Κατασχέσεις σκύλων για τους ιδιοκτήτες που δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους

Ένα νέο σύστημα με πόντους λανσάρεται σε πόλεις της Κίνας, όπου οι ιδιοκτήτες μπορούν να χάσουν τα κατοικίδια τους αν χάσουν και όλους τους πόντους τους

Το νέο σύστημα πόντων είναι ήδη σε ισχύ στην πόλη Jinan και οι κινεζικές αρχές λένε πως έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση σε παράπονα για σκύλους και ελπίζουν να υπάρξουν τα ίδια αποτελέσματα και στις άλλες πόλεις. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα πόντων, όλοι οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να κάνουν εγγραφή των κατοικίδιών τους και δικαιούνται να έχουν μόνο έναν σκύλο ο καθένας.  Ο κάθε σκύλος έχει έναν κωδικό ταχείας απόκρισης QR ενσωματωμένο στο κολάρο του και οι ιδιοκτήτες ξεκινούν έχοντας 12 πόντους.

Αυτοί οι πόντοι θα αφαιρούνται από την αστυνομία, αν πιάσουν τον ιδιοκτήτη να αφήνει τα περιττώματα του σκύλου τους σε δρόμους και πεζοδρόμια, αν ο σκύλος περπατάει ελεύθερος, χωρίς λουρί και άλλα παρόμοια παραπτώματα. Επιπλέον, μόνο τα άτομα από 18 ετών και πάνω μπορούν να βγάλουν τα κατοικίδια για βόλτα δημόσια. Οι σκύλοι απαγορεύεται να παίζουν σε δημόσια σιντριβάνια ή να μπαίνουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Απαγορεύεται επίσης να  μπουν σε δημόσια πάρκα, πλατείες, σχολεία, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια, ξενοδοχεία, εστιατόρια και μαγαζιά.

Αν και τα μικρά παραπτώματα μπορούν να αφαιρέσουν μόνο έναν ή δύο πόντους και ο ιδιοκτήτης να δεχθεί κάποιο πρόστιμο, οι κατ’ εξακολούθηση παραβάτες μπορούν να βιώσουν αφαίρεση έξι πόντων αν πιαστούν για ένα παράπτωμα. Αν κάποιος ιδιοκτήτης χάσει και τους 12 πόντους του, ο σκύλος του θα κατασχεθεί από τις αρχές. Βέβαια, οι ιδιοκτήτες μπορούν να δώσουν εξετάσεις και να ανακτήσουν την κηδεμονία του σκύλου τους. Πριν χάσουν όλους τους πόντους τους, οι ιδιοκτήτες μπορούν να κερδίσουν πόντους αν προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε καταφύγια ζώων και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.

«Με την κατάλληλη ενσωμάτωση του συστήματος και εκπαίδευση, η συνολική ποιότητα των ιδιοκτητών σκύλων θα αυξηθεί», δήλωσε η κυρία Hu, 35 ετών και σύμβουλος στο Πεκίνο, που έχει ένα μαύρο Λαμπραντόρ ριτρίβερ. Επεσήμανε επίσης ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που διατρέχει ο σκύλος της να δεχθεί επίθεση από άλλα σκυλιά, καθώς το σύστημα διασφαλίζει ότι όλοι οι σκύλοι θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι από τους ιδιοκτήτες τους. Πιστεύει ακόμα ότι μπορεί να μειωθεί το πλήθος των αδέσποτων σκυλιών, καθώς και οι επιθέσεις προς τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα China Daily, το 80% των ιδιοκτητών σκύλων στην πόλη Jinan χρησιμοποιούν πλέον λουρί, και τα παράπονα για σκυλιά που δαγκώνουν ή γαυγίζουν έχουν μειωθεί κατά 65% από τον Ιανουαρίου του 2017, όταν και ξεκίνησε να εφαρμόζεται το σύστημα για πρώτη φορά. Σχεδόν 1.430 ιδιοκτήτες σκύλων δέχθηκαν πρόστιμα στο πλαίσιο του συστήματος και μόνο 122 ιδιοκτήτες έχασαν όλους τους πόντους τους, με τους περισσότερους να παίρνουν πίσω τον σκύλο τους, αφού έκαναν την απαραίτητη εκπαίδευση.

Πέρα από τους ιδιοκτήτες σκύλων, η Κίνα προχωράει σε ένα άλλο κοινωνικό σύστημα πόντων, το οποίο έχει επικριθεί από ακτιβιστές και  ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 2014, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει δεδομένα για να παρακολουθεί και να αξιολογήσει τη συμπεριφορά των πολιτών του, επιβραβεύοντας εκείνους που θα έχουν καλύτερο σκορ και τιμωρώντας εκείνους με χαμηλό. Στο πλαίσιο του συστήματος, οι καλύτεροι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε καλύτερα κοινωνικά προνόμια και όσοι δεν μαζέψουν πολλούς πόντους θα γίνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτό θα γίνει υποχρεωτικό για όλους τους 1.4 δις κατοίκους της Κίνας μέχρι το 2020.

Αν και οι αρχηγοί της Κίνας προωθούν το σύστημα για να δημιουργήσουν μια πιο αξιόπιστη και αρμονική κοινωνία, οι κριτικοί λένε ότι είναι ένα μέσο ελέγχου των αγορών και των πολιτικών συμπεριφορών. Ακόμα και τα διαδικτυακά σχόλια θα καταγράφονται, με τα αρνητικά σχόλια και τις παρατηρήσεις που απευθύνονται στην κυβέρνηση να αφαιρούν πόντους από τους πολίτες.

πηγή:  Γεωργία Κανελλοπούλου / newpost.gr