Κλείνει ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα το «Νέα Γενιά Ζηρίδη»

“Λουκέτο” ετοιμάζεται να βάλει ένα από τα πιο μεγάλα και πιο ιστορικά ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα. Πρόκειται για το ιδιωτικό σχολείο «Νέα Γενιά Ζηρίδη» με έδρα τα Σπάτα και ιστορία περίπου 85 ετών στην εκπαίδευση.  Το σχολείο, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχολείο δεν κάνει νέες εγγραφές μαθητών και ειδοποιεί τους γονείς των μαθητών ότι όσα παιδιά έχουν εγγραφεί για τους χρόνου, αυτή η εγγραφή δεν θα ισχύει. Μάλιστα, τα λογιστήρια επιστρέφουν τις προκαταβολές που είχαν δοθεί για τη χρονιά 2020-2021 ενώ οι διοικητικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν προκειμένου να κλείσουν όλες οι υποθέσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα του in.gr.  Για να κλείσει, όμως, οριστικά ένα σχολείο θα πρέπει να κινηθούν και οι σχετικές διαδικασίες από το υπουργείο Παιδείας (για παράδειγμα ανάκληση άδειας).

Η ιστορία του σχολείου

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του σχολείου το 1933, ο φιλόλογος Γεώργιος Ζηρίδης, ένας άνθρωπος με όραμα και διορατικότητα, ίδρυσε έναν πρωτοποριακό Εκπαιδευτικό Οργανισμό στον Πειραιά, το «Λύκειον η Αθηνά». Στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής ο Πειραιάς βομβαρδίστηκε και το σχολείο έκλεισε. Ο Γεώργιος Ζηρίδης άνοιξε εκ νέου το σχολείο στην Πλατεία Βικτωρίας.

Το 1957 το σχολείο επεκτάθηκε στη Βίλα Παληού στη Γ΄ Σεπτεμβρίου και διακρίθηκε για την ποιότητα και την προσφορά του στην παιδεία ενώ κατέκτησε την εμπιστοσύνη της αθηναϊκής κοινωνίας.

Το 1962, το «Λύκειον η Αθηνά» μεταφέρθηκε στον Παράδεισο Αμαρουσίου και αποτέλεσε έναν υποδειγματικό εκπαιδευτικό οργανισμό που ενέπνευσε και άνοιξε νέους δρόμους στην παιδαγωγική γνώση. Το 1964 έγινε η αδελφοποίηση με το Αγγλικό Σχολείο «King Edward’s School». Το 1971 η νεαρή κόρη του Γεωργίου Ζηρίδη, Κατερίνα Ζηρίδη, ανέλαβε τη διεύθυνση του σχολείου. Δύο χρόνια αργότερα, ο Παναγιώτης Ζηρίδης, αδελφός της Κατερίνας Ζηρίδη, έγινε και αυτός μέλος της διοικητικής ομάδας.

Το 1983 τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιήθηκαν με το Evangelisches Gymnasium zum Grauen Kloster της Γερμανίας, το 1984 αδελφοποιήθηκαν με το δημόσιο λύκειο «Ακρόπολις» της Λευκωσίας και το 1994 αδελφοποιήθηκαν με την Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους.

Το 1995 δημιουργήθηκε το Κέντρο Έρευνας Ανάπτυξης που ενσωμάτωσε τις νέες παιδαγωγικές τάσεις στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Παράλληλα, ιδρύθηκε το Κέντρο Ανάπτυξης Παιδιού με στόχο την αντιμετώπιση μαθησιακών, αναπτυξιακών και ψυχολογικών δυσκολιών των μαθητών. Το 1997 ο Παναγιώτης Ζηρίδης είχε αποφασίσει να μην ακολουθήσει τη νέα πορεία του σχολείου.

Το 1999 η τρίτη γενιά της οικογένειας Ζηρίδη, Τζωρτζίνα και Μάνια Σπέντζου εισήλθε δυναμικά στον εκπαιδευτικό οργανισμό μετά από πολυετείς σπουδές στην Αγγλία και την Αμερική στους τομείς της εκπαίδευσης, της ψυχολογίας και της διοίκησης επιχειρήσεων. Δημιουργήθηκε το Τμήμα Μαθητικής Φροντίδας με στόχο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων, υπεύθυνων και ευαισθητοποιημένων προσωπικοτήτων που θα συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία.

Καθιερώθηκε ο Θεσμός των Υποτροφιών, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα σε μαθητές από όλα τα σχολεία της Ελλάδας να φοιτήσουν ως υπότροφοι στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη πιστοποιήθηκαν κατάISO 9001. Έγινε ο πρώτος εκπαιδευτικός οργανισμός πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος εγκαθιστά και εφαρμόζει συστήματα ποιότητας.

Το 2000 αδελφοποιήθηκαν με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Δημιουργήθηκε το Τμήμα Φροντίδας Γονέων, το οποίο αποτελεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους γονείς. Εισήχθη στο σχολείο το πρόγραμμα εφαρμογής της Θεωρίας των Πολλαπλών Τύπων Νοημοσύνης, από το Πανεπιστήμιο του Harvard, το οποίο ενθαρρύνει τους μαθητές να ανακαλύψουν και καλλιεργήσουν τις ιδιαίτερες κλίσεις τους.

Το 2002 εγκαινίασαν στα Σπάτα ένα εκπαιδευτικό συγκρότημα διεθνών προδιαγραφών σχεδιασμένο σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές τάσεις. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία πάνω από 4.000 προσκεκλημένων, τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Το 2003 έγιναν το πρώτο σχολείο στην Ευρώπη που διακρίθηκε για τη «Δέσμευση στην Αριστεία» (Committed to Excellence) από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Διοίκηση της Ποιότητας (European Foundation for Quality Management-EFQM).

Το 2004 πιστοποιήθηκε κατά ISO 14001 για την εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης του περιβάλλοντος. Δημιουργήθηκε το πρόγραμμα «Τόποι Πολιτισμού» στο Δημοτικό. Το 2006 δημιουργήθηκε το ZED CLUB, ένα club επιμόρφωσης, αθλητισμού και προσωπικής ανάπτυξης για όλες τις ηλικίες. Το 2007 δημιουργήθηκε το Ωδείο Ζηρίδη υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού.

Η Νέα Γενιά Ζηρίδη βραβεύτηκε για 2η χρονιά από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την Ποιότητα της Διοίκησης (EFQM). Έγινε το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα με Ευρωπαϊκό Βραβείο «Δέσμευση στην Επιχειρηματική Αριστεία». Το 2008 η Νέα Γενιά Ζηρίδη επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στην ποιότητα και στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος επαναπιστοποιήθηκε κατά τα διεθνή πρότυπα ποιότητας ΙSO 9001 και ISO 14001. Παράλληλα αδελφοποιήθηκε με το σχολείο “Ελλάς-Μακεδονία” της Ακτής Ελεφαντοστού.

Το 2009 θα είναι το πρώτο ελληνικό, μη διεθνές σχολείο, το οποίο γίνεται μέλος του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Ε.C.I.S. Ένας οργανισμός ο οποίος προωθεί τα ιδεώδη και τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα στο χώρο της εκπαίδευσης και λειτουργεί ως καταλύτης στην προώθηση κι εφαρμογή των καινοτομιών. Το 2010 αδελφοποιήθηκε με την Αμπέτειο Σχολή του Καΐρου.

Το 2011 δημιουργήθηκε το Ziridis Coaching Centre. Η Νέα Γενιά Ζηρίδη εξασφάλισε την αποκλειστική συνεργασία με την Liverpool International Football Academy Soccer Schools. Το 2012 δημιουργήθηκε το «Zirdis Club» με σκοπό την ενίσχυση των επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ γονέων, αποφοίτων και συνεργατών της Νέας Γενιάς Ζηρίδη.

Το 2013 προχώρησε η συνεργασία με τον οργανισμό Cambridge International Εxaminations και δημιουργία δίγλωσσου προγράμματος. Είναι το μοναδικό ελληνικό σχολείο που έχει αυτή την συνεργασία.

Δημιουργία iPad School: Η Νέα Γενιά Ζηρίδη επένδυσε στην ψηφιακή εκπαίδευση, τοποθετώντας διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας και εισάγοντας, τα iPad στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το 2014 ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τις Ακαδημίες της ΠΑΕ ΑΕΚ, στηρίζοντας έμπρακτα τη νέα γενιά αθλητών. Το 2016 το σχολείο γιόρτασε 85 χρόνια λειτουργίας και πρόσφερε 85 υποτροφίες. Στη τελετή βράβευσης των επιτυχόντων στον διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η Νέα Γενιά Ζηρίδη καλωσόρισε στην μαθητική κοινότητα τους άριστους  μαθητές, οι οποίοι διακρίθηκαν για την υψηλή επίδοσή τους, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δέσμευση του σχολείου στον θεσμό της ακαδημαϊκής αριστείας.

Η Νέα Γενιά Ζηρίδη διακρίθηκε με το βραβείο «Γαλούχηση της Ηγεσίας» στον διαγωνισμό «Education Business Awards 2016». Μία ακόμα ξεχωριστή διάκριση για το σχολείο που δήλωσε έμπρακτα τη δέσμευσή του στην καλλιέργεια των ηγετικών δεξιοτήτων των μαθητών, μέσα από καινοτόμα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά προγράμματα, τα οποία ξεκινούν από τον Παιδικό Σταθμό και κορυφώνονται στο Λύκειο.

Ρεπορτάζ: ethnos.gr