Κωδικός «Ανακατάληψη του Άβατου των Εξαρχείων» από την ΕΛ.ΑΣ

Πιο ψύχραιμες φωνές, πάντως, της Ελληνικής Αστυνομίας, σημειώνουν πως «περιοχές όπως τα Εξάρχεια δεν γίνεται να ”καθαρίσουν” από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται σχεδιασμός και στοχευμένες επιχειρήσεις, προκειμένου σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και όχι μια πιστολιά στον αέρα»

Σε άμεσες παρεμβάσεις στην περιοχή των Εξαρχείων, προκειμένου να πάψουν να είναι «άβατο», θα προχωρήσει η Ελληνική Αστυνομία το προσεχές διάστημα. Η επαναφορά της συγκεκριμένης περιοχής της Αθήνας στην κανονικότητα και η εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης για τους κατοίκους, είναι προσωπικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που είχε επισημάνει σε κάθε τόνο πριν την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, είναι ο άνθρωπος που ήδη από τις 17 Ιανουαρίου είχε δηλώσει πως «έχω την αίσθηση ότι στο χώρο των αντιεξουσιαστών και γύρω από τα Εξάρχεια υπάρχει μια νέα γενιά τρομοκρατών, την οποία θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.Είναι σαφές ότι η ΕΛΑΣ αν είχε πολιτική εντολή θα μπορούσε να καθαρίσει τα Εξάρχεια, όπου διακινείται βαρύς οπλισμός. Εγώ θα καθαρίσω τα Εξάρχεια. Σήμερα η ΕΛΑΣ δεν έχει αυτή την εντολή. Είναι δυνατόν σε μια γειτονιά να επικρατεί καθεστώς άβατου»;

Το σχέδιο «εκκαθάρισης των Εξαρχείων»

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των επιτελών της  Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των Εξαρχείων αναμένεται η περιοχή να τεθεί σε αστυνομικό κλοιό και να αυξηθούν οι περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ, σε μια προσπάθεια να σταλθεί το μήνυμα προς τα άτομα που κινούνται στην περιοχή πως «το σημείο σταματάει πλέον να είναι ξέφραγο αμπέλι».

 

Γι’ αυτόν το λόγο θα γίνονται σε πυκνά χρονικά διαστήματα «στοχευμένες επιχειρήσεις  κατά της διακίνησης ναρκωτικών, ταυτοποιήσεις και συλλήψεις διακινητών λαθραίων τσιγάρων, που αποτελεί μια ακόμη πληγή για όλο το κέντρο της Αθήνας, ενώ θα γίνονται και συντονισμένες επιχειρήσεις με την συμμετοχή της ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ σε σπίτια που υπάρχει πληροφορία για διακίνηση όπλων». Στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις εκκένωσης στα Πανεπιστήμια, με ακριβή τρόπο δράσης τόσο κατά την είσοδο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όσο και κατά την έξοδο, σε υπό κατάληψη κτίρια ιδιωτών και του δημοσίου, αλλά και παρουσία πεζών περιπολιών στους δρόμους των Εξαρχείων.

«Μπλόκο σε Ρουβίκωνες και μπαχαλάκηδες»

Περιμετρικά των Εξαρχείων και κυρίως στα γνωστά πλέον σημεία που γίνονται επιθέσεις κατά των αστυνομικών από τους μπαχαλάκηδες της περιοχής, όπως είναι η Τοσίτσα και η Χαριλάου Τρικούπη, θα βρίσκονται «αόρατοι» αστυνομικοί που θα προχωρούν σε συλλήψεις ατόμων μετά από επιθέσεις με μολότοφ ή πέτρες. Την ίδια στιγμή, βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η εκκένωση όλων των υπό κατάληψη κτιρίων της περιοχής, προκειμένου να μην υπάρχει διαθέσιμο κρησφύγετο για τους μπαχαλάκηδες.

Σε περίοπτη θέση στο σχεδιασμό αντιμετώπισης της ανομίας στα Εξάρχεια βρίσκεται η αναρχική συλλογικότητα του Ρουβίκωνα. Στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, είναι η άμεση ανταπόκριση των αστυνομικών σε περιπτώσεις εισβολών της συλλογικότητας σε δημόσια κτίρια, υπουργεία και πρεσβείες με την άμεση σύλληψη των ατόμων. Η νέα κυβέρνηση, άλλωστε, έχει ξεκαθαρίσει μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού πως «οι πολιτικές απροκάλυπτης ανοχής σε διάφορα γκρουπούσκουλα που προσβάλλουν τη Δημοκρατία μας, θα τελειώσουν στις 8 Ιουλίου»

Οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο

Την ώρα, όμως, που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έχει αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα την επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας στον πολίτη και το τέλος των άβατων, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι σύμμαχος των προσπαθειών της. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο μια από τις πρώτες κινήσεις της υπουργού Παιδείας, κ. Νίκης Κεραμέως, είναι η κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια, προκειμένου να μην χρειάζεται η αστυνομία να λάβει την έγκριση του πρύτανη προκειμένου να εισέλθει σε πανεπιστημιακό χώρο όταν συντελούνται έκνομες ενέργειες, όπως συμβαίνει έως τώρα.

 

Παράλληλα, έμπειροι αστυνομικοί τονίζουν πως για να έχει αξία η σύλληψη κάθε ενός μπαχαλάκια «θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να γνωρίζει πλέον πως τυχόν σύλληψή του κατά τη διάρκεια επίθεσης κατά αστυνομικών ή σύλληψή του σε επεισόδια, θα έχει ως αποτέλεσμα τη φυλάκισή του, έστω και για έξι μήνες, χωρίς καμία αναστολή και ελαφρυντικό».

Εν αναμονή εντολών οι αστυνομικοί

Ενδεικτικό της διάθεσης  μερίδας  αστυνομικών για επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, αποτελεί η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Σταύρου Μπαλάσκα, που δηλώνει πως «αν μας δώσουν εντολή, όχι μόνο θα τα καθαρίσουμε, ούτε “κουνούπι” δεν θα μείνει στα Εξάρχεια. Είμαστε η τρίτη καλύτερη Αστυνομία στην Ευρώπη, μια περιοχή δεν μπορούμε να καθαρίσουμε; Το θέμα στα Εξάρχεια δεν είναι μόνο οι μπαχαλάκηδες και οι φίλοι τους που έρχονται από το εξωτερικό για να κάνουν τρομοτουρισμό στην Ελλάδα. Είναι το εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, άνθρωποι επικίνδυνοι, αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε».

Πιο ψύχραιμες φωνές, πάντως, της Ελληνικής Αστυνομίας, σημειώνουν πως «περιοχές όπως τα Εξάρχεια δεν γίνεται να ”καθαρίσουν” από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται σχεδιασμός και στοχευμένες επιχειρήσεις, προκειμένου σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και όχι μια πιστολιά στον αέρα».

πηγή: Μιχάλης Τεζάρης / lawandorder.gr