Κοντά στην αφετηρία δύο έργα αξίας 480 εκατ. στο Ελληνικό

Riviera Galleria και Commercial Hub από τη Lamda στο παράκτιο μέτωπο

Βασικά στοιχεία των Riviera Galleria και Commercial Hub, δύο αναπτύξεις της Lamda Development στο Ελληνικό, της πρώτης φάσης, συνολικού προϋπολογισμού 480 εκατ., βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τέλη Απριλίου, στο πλαίσιο της σε εξέλιξη αδειοδοτικής διαδικασίας.

Πρόκειται κυρίως για εμπορικές αναπτύξεις και γραφειακούς χώρους, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης 2025 – 2026 (βάσει των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων) για τις οποίες έχουν τεθεί σε διαβούλευση οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σχετικά κείμενα ο συνολικός προϋπολογισμός για το Riviera Galleria εκτιμήθηκε σε 80 εκατ. ευρώ (δεν περιλαμβάνεται το εργολαβικό όφελος και ο ΦΠΑ).

Θα αναπτυχθεί στο παράκτιο μέτωπο του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και θα αποτελείται από 3 επιμέρους κτήρια με εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών και χώρους αναψυχής και ενός τετάρτου φορτοεκφόρτωσης. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις (συμπεριλαμβανομένου του υπογείου) είναι μικτής επιφάνειας 41.007 τ.μ. ενώ ο προβλεπόμενος χώρος στάθμευσης θα μπορεί να φιλοξενεί 966 οχήματα.

Οι κύριες χρήσεις είναι εμπορίου, παροχής υπηρεσιών και αναψυχής και αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα: Του ισογείου των κυρίως κτηρίων, με ύψος περίπου 6 μέτρα, το οποίο θα φιλοξενεί κυρίως εμπορικά καταστήματα, του ορόφου των κυρίως κτηρίων, με ύψος περίπου 6 μέτρα, όπου αναπτύσσονται κυρίως χώροι εστίασης και αναψυχής και του υπογείου των κτηρίων, που θα φιλοξενεί τις απαραίτητες βοηθητικές χρήσεις για τη λειτουργία των τριών κτηρίων (ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και αποθηκευτικοί χώροι).

Η συνολική επιφάνεια δόμησης είναι 22.974 τ.μ. και η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι 28/04/2023.

Για τη δεύτερη εν λόγω ανάπτυξη, το Commercial Hub, η διαβούλευση θα διενεργείται μέχρι 21/04/2023. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 400 εκατ. και όπως αναφέρεται στην Περιβαλλοντική Μελέτη θα καλυφθεί κατά 30% με ίδια κεφάλαια και κατά 70% μέσω δανειοδότησης.

Το Commercial Hub χαρακτηρίζεται ως υβριδικό συγκρότημα που αποτελείται από το εμπορικό κέντρο, υπό την ονομασία Vouliagmenis Mall (το μεγαλύτερο που θα έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα) γραφεία, τα εμπορικά καταστήματα, που χωροθετούνται στο νοτιοδυτικό άκρο του οικοπέδου, στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, καθώς και από ένα σύνολο πλήρως ή μερικώς εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, χώρους στάθμευσης και βοηθητικούς. Το Vouliagmenis Mall εκτείνεται σε τρία ισόγεια επίπεδα και έναν όροφο.

Το σύνολο των επισκεπτών του εκτιμάται σε 17.000.000 άτομα ετησίως.

Τα εμπορικά καταστήματα (big boxes) αποτελούν ένα σύμπλεγμα τεσσάρων αυτόνομων μεγάλων κτιριακών όγκων που αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα και χωροθετούνται στη νοτιοδυτική γωνία του οικοπέδου του Commercial Hub. Τα γραφεία αναπτύσσονται σε τέσσερις επιμέρους κτιριακούς όγκους και σε τέσσερα συνολικά επίπεδα. Είναι διατεταγμένα σε διαφορετικά επίπεδα και η κάτοψή τους οργανώνεται σε δύο διακριτά «μισοφέγγαρα».

Η συνολική προβλεπόμενη δόμηση ανέρχεται σε 185.448 τ.μ. Υπενθυμίζεται ότι η Lamda έχει ανακοινώσει ότι αγοραστής των προαναφερόμενων γραφείων είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

Στο Commercial Hub προβλέπεται η υλοποίηση 3.946 θέσεων ΙΧ αυτοκινήτων και 158 θέσεων στάθμευσης μεγάλων αυτοκινήτων.

Στην ίδια περιοχή προβλέπεται και η κατασκευή ενός πύργου τοπόσημο (ψηλό κτήριο έως 200 μέτρα) μικτών χρήσεων για το οποίο πιθανότατα θα υπάρξει ξεχωριστή ΜΠΕ.

 

naftemporiki.gr