Κορωνοϊός – Ινδία: Κατέρρευσαν τα νοσοκομεία – 2.800 νεκροί σε ένα βράδυ

Η Δύση στέλνει αεροπλάνα με ιατρική βοήθεια προς την Ινδία, ενώ τα νεκροτομεία είναι γεμάτα – Οι ασθενείς περιπλανιούνται στους διαδρόμους, αναζητώντας κρεβάτι και σοροί πέφτουν από υπερφορτωμένα ασθενοφόρα – Ένας θάνατος κάθε πέντε λεπτά την περασμένη εβδομάδα μόνο στο Δελχί.


Σε πλήρη κατάρρευση βρίσκεται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ινδία, λόγω της πανδημίας, με πάνω από 2.800 νεκρούς το χθεσινό βράδυ. Οι χώρες της Δύσης στέλνουν αεροπλάνα με παροχή ιατρικού εξοπλισμού στη χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων, κι ενώ τα νεκροτομεία είναι γεμάτα και δεν διαθέτουν περισσότερα φορεία.

Οι γιατροί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κουβέρτες για να μεταφέρουν τις σορούς, ενώ συγγενείς ασθενών με κορωνοϊό τρέχουν στους δρόμους της πρωτεύουσας, προσπαθώντας να εντοπίσουν διαθέσιμα κρεβάτια.

Τα νεκροταφεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Στο Δελχί και στο Μπανγκαλόρ ετοιμάζονται να κόψουν δέντρα από τα πάρκα για να κάψουν τους νεκρούς. Την ίδια ώρα, βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μία σορό να πέφτει από ένα υπερφορτωμένο ασθενοφόρο, έναν γιο να εγκαταλείπει τη μητέρα του που νοσεί με κορωνοϊό και εργαζόμενους στο σύστημα υγεία να σέρνουν ένα πτώμα σε ένα σεντόνι, καθώς δεν υπάρχει φορείο.


Επείγουσα ιατρική βοήθεια από ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία

Στα νοσοκομεία υπάρχει έλλειψη οξυγόνου. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γερμανία δεσμεύτηκαν να στείλουν επείγουσα ιατρική βοήθεια. Η Ινδία κατέγραψε 2.812 θανάτους λόγω των επιπλοκών του κορωνοϊού. Παράλληλα, τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 352.991, αριθμός ρεκόρ και παγκόσμιο υψηλό για πέμπτη ημέρα. Μόνο στο Δελχί, 1.777 άνθρωποι πέθαναν μεταξύ 9 -24 Απριλίου, κάτι που σημαίνει 12 θανάτους την ώρα ή ένας θάνατος κάθε πέντε λεπτά.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι δυσοίωνες, καθώς προβλέπουν ότι τον Μάιο, οπότε και τοποθετούν το αποκορύφωμα της πανδημίας, θα υπάρξουν έως και 500.000 κρούσματα την ημέρα. Κάτι τέτοιο σημαίνει πιθανότατα 5.000 νεκρούς κάθε μέρα, με τον νυν δείκτη θνησιμότητας στο 1,14%.

Χθες, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κάλεσε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και παραδέχθηκε ότι η Ινδία επλήγη από τον «τυφώνα» κορωνοϊό, λίγες εβδομάδες αφότου είχε αναφέρει ότι η χώρα κέρδισε την πανδημία, κι ενώ νοσοκομεία και γιατροί προειδοποιούσαν ότι βρίσκονται στα όριά τους.

Τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία και στους δρόμους

Γεμάτα είναι και όλες οι κλίνες ΜΕΘ Covid σε τρεις από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές -Δελχί, Βομβάη και Αχμενταμπάντ. Οι γιατροί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν ασθενείς. Η κατάσταση είναι τραγική. Οικογένειες μεταφέρουν ασθενείς σε νοσοκομεία για αναζήτηση θεραπείας, ενώ ασθενείς πεθαίνουν έξω σε πεζοδρόμια.

Βίντεο που κυκλοφόρησε έδειξε ότι η σορός ενός θύματος έπεσε από ένα παλιό ασθενοφόρο, κατά τη μεταφορά του σε κρεματόριο.

Σύμφωνα με τους Times της Ινδίας, η οικογένεια σοκαρίστηκε όταν είδε το βίντεο με τη σορό να πέφτει από την πλαϊνή πόρτα του ασθενοφόρου. Άγνωστο παραμένει πόσοι νεκροί βρίσκονταν στο παλιό ασθενοφόρο, όταν έγινε το περιστατικό.