Κορονοϊός: Εβδομάδα «φωτιά» για την πορεία της πανδημίας – 15αύγουστος και Αττική τα μεγάλα στοιχήματα

Σε οριακό σημείο παραμένει η Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων διατηρείται τις τελευταίες μέρες σε υψηλά επίπεδα και δημιουργεί έντονο «πονοκέφαλο» σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα.


Τη Δευτέρα προστέθηκαν 77 νέα κρούσματα, με τους αριθμούς στα αστικά κέντρα να παραμένουν υψηλοί.

Τα 28 νέα κρούσματα στην Αττική, είναι το μεγάλο στοίχημα του κυβερνητικού επιτελείου, όπως άλλωστε και η κορύφωση των καλοκαιρινών διακοπών, με τον Δεκαπενταύγουστο να πλησιάζει.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού αποσκοπούν σε… καλύτερα νούμερα τις επόμενες εβδομάδες.

Τα νέα μέτρα εν όψει Δεκαπενταύγουστου

Ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου, το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι από τον τρόπο που θα συμπεριφερθούμε όλοι κι από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδρά η οργανωμένη πολιτεία θα υπάρχουν και τα ανάλογα αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πρότεινε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους στα πλοία, μιας κι αυξήθηκε και η πληρότητα, θέση που έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή τα απανωτά κρούσματα συνωστισμού στα μαγαζιά, εξετάζεται η επιβολή ωραρίου λειτουργίας έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα στα κέντρα διασκέδασης κι ενδεχομένως και σε χώρους εστίασης.

Πάντα στο τραπέζι βρίσκονται σκληρότερα μέτρα, μολονότι δεν χρειάζεται να επιβληθούν ακόμα, όπως είναι τα sms στο 13033 για την μετακίνηση των πολιτών, κάτι που επιβεβαίωσε κι ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, καθώς και τοπικά lockdown.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου να υπάρξει νέο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού στην κατεύθυνση της αφύπνισης των πολιτών και της υπενθύμισης της ατομικής ευθύνης.


Τα νέα κρούσματα στη χώρα μας – Πού εντοπίζονται

Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 77 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα.

Αναλυτικότερα:

– οκτώ (8) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

– εικοσιοκτώ (28) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

-*εννιά (9) κρούσματα* στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, όλα μέρος της συρροής που αφορά στο γάμο της Αλεξανδρούπολης.

-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας.

-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας.

-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.

-Επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία δύο (2) συνδεόμενα με τον γάμο της Θεσσαλονίκης.

-Τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.

-Πέντε (5) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.

-Τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.

-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων.

-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μυτιλήνης.

-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.

-*Ένα (1) κρούσμα* στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη.

-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.


Σύψας: «Η άγνοια σκοτώνει!»

«Καμπανάκι» κινδύνου από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νικόλαο Σύψα.

Αρχικά ανέφερε πως η επιδημία στην Ελλάδα είναι σε επιδείνωση. «Πατάμε σε ένα κομμάτι πάγου που μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτή την στιγμή, βλέπουμε τις συνέπειες της χαλαρότητας. Υπάρχει ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δεν υπάρχει πανικός, αλλά έχουμε έντονη επαγρύπνηση.»

Σχετικά με την επαναφορά του SMS στο 13033 δήλωσε πώς «πολλά μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι, κυριαρχεί η προστασία των ευπαθών ομάδων. Εάν το επιβάλλουν οι εξελίξεις κάτι τέτοιο είναι πιθανό.»

Όσον αφορά στις γεωγραφικές περιοχές που ανησυχούν περισσότερο, ο ίδιος τόνισε πως είναι τα αστικά κέντρα, όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί και στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται, επισημαίνοντας πως «Η άγνοια σκοτώνει!»

Σχετικά με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς ανέφερε ότι «οφείλονται σε δύο παράγοντες, στο ότι οι νέοι νοσούν πολύ ελαφρύτερα και στο ότι γίνονται πολλά περισσότερα τεστ πλέον, με αποτέλεσμα να ανιχνεύονται πολλοί περισσότεροι ασυμπτωματικοί».

Αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων ανέφερε πως αυτή την στιγμή ανησυχία εμπνέουν τα ενδογενή κρούσματα και όχι τα εισαγόμενα.