Κούλουμα 2023 – Η Γλυφάδα μας γιόρτασε όπως παλιά!

Αμόλα καλούμπα με τραγούδι και σαρακοστιανά εδέσματα
Παραδοσιακά Κούλουμα στους πρόποδες του Υμηττού, με πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα, τραγούδι και χορό κάτω από τον πολύχρωμο ουρανό, που είχε γεμίσει χαρταετούς! Η Γλυφάδα μας γιόρτασε όπως παλιά! Η τρίχρονη απουσία εκδηλώσεων λόγω των υγειονομικών περιορισμών, έκανε πιο έντονη την προσμονή, αύξησε τη συμμετοχή, απογείωσε το κέφι.
Όλα ήταν άρτια οργανωμένα. Τα καζάνια και οι φούρνοι της δημοτικής υπηρεσίας εργάστηκαν στο φουλ και ετοίμασαν από φασολάδα και θαλασσινά, μέχρι ντολμαδάκια και ταραμοσαλάτα, ενώ δεν έλειψαν το κρασί και ο χαλβάς. Την τιμητική της είχε βέβαια η πατροπαράδοτη λαγάνα. Το πρωί όλα ήταν έτοιμα. Στη θέση «Πατητήρι» στήθηκαν μεγάλα τραπέζια και στις 12 άρχισε το γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες.
“Με τη συμμετοχή χιλιάδων συμπολιτών μας γιορτάσαμε σήμερα όλοι μαζί τα Κούλουμα στη Γλυφάδα μας. Με κέφι και χαμόγελα, με το πέταγμα των χαρταετών, με σαρακοστιανά εδέσματα και με τραγούδια και χορό με την μοναδική Κατερίνα Στανίση και τον Νίκο Γκολφίνο“, τόνισε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, απηύθυνε “ένα μεγάλο ευχαριστώ και σήμερα σε όλους εκείνους που εργάστηκαν για την εξαιρετική διοργάνωση της εκδήλωσης” και ευχήθηκε “Καλή Σαρακοστή σε όλους ! Με υγεία και αγάπη”
Η μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια Κατερίνα Στανίση χάρισε μοναδικές στιγμές σε όλους και μαζί με τον Νίκο Γκολφίνο παρέσυραν μικρούς και μεγάλους σε ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι.
Και η σημερινή διοργάνωση έγινε με τη φροντίδα και τη χρηματοδότηση του Κ.Α.Π.ΠΑ. και του Προέδρου του, Στέλιου Κουρουπάκη.
Στην ελληνική παράδοση το πέταγμα του χαρταετού συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον Δημιουργό της. Πετάμε τον χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα, τη μέρα που ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής, δηλαδή τη μέρα που ξεκινά η πνευματική και σωματική μας κάθαρση. Με τη διαδικασία αυτή ερχόμαστε πιο κοντά στο Θεό. Η επαφή αυτή συμβολίζεται με τον χαρταετό, ο οποίος επίσης πλησιάζει προς τον Θεό, πετώντας ψηλά στον ουρανό.
Υ.Γ. Αμόλα καλούμπα: Φράση, που προέρχεται από το πέταγμα του χαρταετού και χρησιμοποιείται ως προτρεπτικό συνέχισης. Σημαίνει «άσε τα πράγματα να κυλήσουν», «μη μένεις στάσιμος, προχώρα».