Κραυγή απόγνωσης από κατοίκους στα Εξάρχεια: Είμαστε φυλακισμένοι στα σπίτια μας

Κραυγή απόγνωσης και οργής των κατοίκων των Εξαρχείων για την αδιαφορία της Πολιτείας στη δραματική κατάσταση που ζουν στην περιοχή τους.

Σε επιστολή τους προς τις συναρμόδιες αρχές, οι κάτοικοι επιβεβαιώνουν τις αναφορές περί «άβατου», καταγγέλλοντας ότι τίποτε απολύτως δεν έγινε παρά το γεγονός ότι είχαν αποστείλει αντίστοιχη επιστολή, 10 μήνες πριν, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

«Παρά την δημοσιότητα που πήρε το ζήτημα, τα Εξάρχεια εξακολουθούν να βρίσκονται στη “σκοτεινή ζώνη της Αθήνας”, υπενθυμίζοντας ότι το πρόβλημα είναι κυρίως πολιτικό…» υπογραμμίζουν στην επιστολή τους οι κάτοικοι των Εξαρχείων αναφερόμενοι και στα πρόσφατα επεισόδια που συνέβησαν στην περιοχή τόσο μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου, όσο και μετά την πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, στις 6 Δεκεμβρίου.

Στη δραματική επιστολή τους – ξέσπασμα οι κάτοικοι των Εξαρχείων τονίζουν ότι «η συντεταγμένη πολιτεία σκανδαλωδώς αδιαφορεί και ανέχεται». Όπως επισημαίνουν, η κατάσταση είναι στο «χειρότερο σημείο από ποτέ», σημειώνοντας ότι στις πορείες αυτές κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε σπίτια, καταστράφηκαν υποδομές, φανάρια, κάδοι, περιφράξεις, κάηκαν ολοσχερώς αυτοκίνητα ενώ όπως προσθέτουν εμπόριο ναρκωτικών γίνεται έξω ακόμα και από δημοτικά σχολεία.

«Ακούμε ότι ορισμένοι, με απίστευτο θράσος, διατείνονται ότι η φετινή ήταν μία… επιτυχημένη αντιμετώπιση των ‘’μπαχαλάκηδων’’, γιατί δεν καταστράφηκε το Κέντρο της πόλης. Να υπενθυμίσουμε σε αυτούς που υποκρίνονται, νομίζοντας ότι ο κόσμος τρέφεται με ‘’κουτόχορτο’’, ότι ο αποτυχημένος σχεδιασμός τους έχει γίνει πλέον αντιληπτός σε όλο του το μέγεθος» είναι η σκληρή απάντηση των κατοίκων.

«Κάθε έκφραση διαφορετικότητας και ελεύθερου πολιτικού λόγου, πνίγεται από την κυριαρχία της τοπικής «εξουσίας» και επικρατεί ρατσισμός απέναντι σε κάθε τι που λογίζεται ως «αστικό» και «μικροαστικό» σημειώνουν οι κάτοικοι, περιγράφοντας το άβατο των Εξαρχείων:

«Τα παιδάκια των Εξαρχείων δεν μπορούν να παίξουν στη γειτονιά τους. Είναι φυλακισμένα στα σπίτια, πίσω από σιδερόφρακτες πόρτες και κάγκελα που θυμίζουν φυλακές υψίστης ασφαλείας. Είναι εγκλωβισμένα σε τρεις Παιδικούς Σταθμούς, δύο Νηπιαγωγεία, δύο Δημοτικά σχολεία, ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο…» αναφέρουν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας την «αποχώρηση» κρατικών υπηρεσιών από τα Εξάρχεια ενώ ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και άλλες υποχρεώσεις «τρέχουν» κανονικά.

Η επιστολή αναλυτικά

«ΕΞΑΡΧΕΙΑ: 400 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ 10 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ… ΤΑ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ!

Δέκα μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που περίπου 400 κάτοικοι των Εξαρχείων απευθύνθηκαν απελπισμένοι προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση για τα σοβαρά προβλήματα εγκληματικότητας και για να αποκατασταθεί η παρουσία της Πολιτείας στην περιοχή.

Προφανώς η Εισαγγελία έκανε το καθήκον της. Ωστόσο, παρά την δημοσιότητα που πήρε το ζήτημα, τα Εξάρχεια εξακολουθούν να βρίσκονται στη «σκοτεινή ζώνη της Αθήνας», υπενθυμίζοντας ότι το πρόβλημα είναι κυρίως πολιτικό…

»Κατόπιν και των φετινών επετείων της 17 Νοέμβρη και της 6 Δεκέμβρη, διαπιστώνουμε ότι τα πράγματα βρίσκονται σε χειρότερο σημείο από ποτέ.

-Εκατοντάδες κουκουλοφόροι κάθε εθνικότητας, εισέβαλαν ανενόχλητοι σε σπίτια και πολυκατοικίες, σπάζοντας πόρτες, καταστρέφοντας, βανδαλίζοντας, τρομοκρατώντας, κλέβοντας και ανάβοντας φωτιές σε ταράτσες.

-Κατοικίες πήραν φωτιά και κινδύνευσαν να γίνουν παρανάλωμα του πυρός.

-Αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες κάηκαν ολοσχερώς.

-Υποδομές, πεζοδρόμια, καρτοτηλέφωνα, πινακίδες, φανάρια, κάδοι, περιφράξεις, κολώνες, ζαρντινιέρες, εξοπλισμός σχολείων και τοίχοι νεοκλασικών κτιρίων, ισοπεδώθηκαν από την καταστροφική μανία των βανδάλων.

-Συμμορίες και μαφίες Ελλήνων και αλλοδαπών κινούνται σε μόνιμη βάση ανενόχλητες στην περιοχή, συχνά οπλισμένες.

-Οι ληστείες και οι κλοπές είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

-Οι απειλές, οι συμπλοκές, οι ξυλοδαρμοί, τα μαχαιρώματα και ο κίνδυνος αφαίρεσης ζωής, τρομοκρατούν.

-Εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών διενεργούνται έξω από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, πεζοδρόμους, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πεδίον του Άρεως, το λόφο του Στρέφη, την οδό Μεσολογγίου, την πλατεία Εξαρχείων.

-Το λαθρεμπόριο τσιγάρων, με υπαίθριους πάγκους πλέον, έχει εξαπλωθεί τους τελευταίους μήνες σε κάθε γωνία.

πηγή: dikaiologitika.gr